Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Klasický segedínský guláš z vepřové plece

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 89 minut

Klasický segedínský guláš z vepřové plece - postup přípravy

Připravte si pokrm plný bohatých chutí podle paní Ivany Reisingerové. Jídlo je vydatné a ideální na zahřátí během chladnějších dnů. Servírovat ho můžete také na oslavách.

Ingredience pro:
5 porcí
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Maso nakrájejte na větší kostky a na lžíci rozpáleného sádla je smažte, ze všech stran, přibližně 4 minuty. Jakmile se maso zatáhne, odložte jej bokem. 

2. KROK

V jiném hrnci rozpalte lžíci sádla a smažte na něm nadrobno nakrájenou cibuli 3–4 minuty, do hněda. Poté k cibuli přidejte mletou uzenou papriku, mletou sladkou papriku a směs zamíchejte. 

3. KROK

Následně vše zaprašte trochou mouky, směs zamíchejte a zalijte trochou vývaru nebo vody.

Tip: Pokud budete přidávat místo vývaru vodu, do omáčky vložte také 3 bobkové listy, 6 kuliček nového koření a 10 kuliček pepře.

4. KROK

Jakmile vznikne hladká směs a mouka se rozpustí, přidejte do hrnce maso a zalijte ho vodou tak, aby bylo zcela ponořené. Obsah hrnce osolte, opepřete, ochuťte drceným kmínem a, za občasného míchání, vařte 1 hodinu. 

5. KROK

Po této době k masu přidejte propláchnuté kysané zelí bez nálevu a pokračujte ve vaření přibližně dalších 10 minut. 

Poznámka: Je-li to potřeba, přilijte k masu trochu vody nebo vývaru. Pokud chcete, aby byl segedínský guláš extra kyselý, dochuťte ho nálevem ze zelí.

6. KROK

Jakmile je maso měkké, vmíchejte do guláše zakysanou smetanu a pokrm vařte posledních 10 minut. 

Tip: Klasický segedínský guláš servírujte s houskovým knedlíkem. Každou porci můžete ozdobit trochou smetany a nasekanou petrželkou.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů