Knedlíkový koláč s uzeninou a sýrem - postup přípravy
Večeře ve stylu „co dům dá“ se dá připravit na mnoho způsobů. Tento knedlíkový koláč podle receptu od paní Romany Važanské je ale bez debat jeden z nejoriginálnějších.
Ingredience
Slaninu nakrájejte na kostičky a očištěnou šalotku nasekejte najemno. Na hlubší pánvi rozehřejte lžíci sádla a opečte na něm slaninu. Poté přihoďte nasekanou cibuli a česnek a vše za častého míchání opékejte, dokud česnek nezačne krásně vonět. Papriku očistěte a nakrájejte ji na drobné kostičky. Nakrájejte také uzené maso a obojí přihoďte do pánve ke slanině, česneku a cibuli. Jakmile se uzené maso opeče dozlatova, vyklopte obsah pánve do velké mísy.
Knedlíky nakrájejte na malé kostky. V pánvi po smažení zeleniny a masa rozehřejte kousek sádla a opečte na něm knedlíky ze všech stran dozlatova. Poté je vyklopte do mísy k ostatním surovinám.
Vyklepněte pět vajíček a oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s kapkou mléka najemno a vmíchejte do nich strouhaný sýr. Tuto směs nalijte na suroviny v míse a vše důkladně promíchejte. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte pevný sníh a jemně ho vmíchejte k ostatním přísadám.
Kulatou formu na koláč vymažte tukem a vyklopte do ní připravenou knedlíkovou směs, kterou rozprostřete do rovnoměrné vrstvy. Vložte ji do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte dozlatova. Hotový knedlíkový koláč nakrájejte a podávejte spolu se zeleninovým salátem.