Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sekaná pečeně na zelenině se smetanovou omáčkou

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 80 minut

Sekaná pečeně na zelenině se smetanovou omáčkou - postup přípravy

Vyzkoušejte klasický recept našich prababiček a připravte k nedělnímu obědu sekanou pečeni na zelenině se smetanovou omáčkou podle YouTube kanálu Recepty bez brepty. Servírovat ji můžete s vařeným bramborem nebo těstovinami.

Ingredience pro:
4 porce
+ -

Na maso

Na omáčku

Kuchařka
Kuchařka: Tereza Pěnicová
1. KROK

Uzený špek nakrájejte na menší kousky, vložte ho ho na pánev a opražte ho dozlatova. Mleté maso vložte do mísy a přisypte do něj osmažený špek. Tuk z něj nevylévejte a odložte ho stranou.

2. KROK

Do mísy přidejte nakrájenou cibuli na malé kostičky, vejce a hořčici. Mleté maso poté dochuťte kmínem, majoránkou, solí, pepřem.

3. KROK

K masu přilijte vodu a přisypte do něj strouhanku. Směs velmi dobře promíchejte. Pokud masová hmota nebude kompaktní, přisypte do ní ještě trošku strouhanky.

4. KROK

Mleté maso vložte do lednice a nechte ho odpočinout do dobu alespoň 30 minut. Mezitím oloupejte celer, mrkev, petržel a cibuli.

5. KROK

Celer nakrájejte na hrubší obdélníky. Mrkev a petržel překrojte napůl a následně na menší kousky. Cibuli nasekejte na větší kostičky.

6. KROK

Do velkého hrnce nalijte zbytek tuku z vypraženého špeku a zeleninu na něm orestujte dozlatova, přibližně asi 5 minut.

7. KROK

Do hrnce přidejte jalovec, pepř, nové koření, bobkový list, tymián a nastrouhanou citrónovou kůru. Poté vše pečlivě promíchejte.

8. KROK

Mleté maso vyjměte z lednice, vytvořte z něj šišku a uprostřed vytvořte pomocí lžíce nebo prstu drážku. Maso podlijte vodou a pekáč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a sekanou se zeleninou pečte 45 minut.

9. KROK

Po celou dobu pečení maso pravidelně polévejte výpekem. Před koncem pečení zvyšte teplotu na 200 °C, přepněte na program horký vzduch a maso pečte dalších 15 minut.

10. KROK

Maso vyjměte z pekáče a na mírném ohni vyvařte ze zeleniny výpek. Poté zeleninu zaprašte moukou a lehce ji orestujte. Následně ji zalijte vývarem a nechte ho provařit.

11. KROK

Do pekáče přilijte smetanu a vše dobře promíchejte. Omáčku dochuťte citrónovou šťávou, cukrem a solí a ještě chvíli ji nechte provařit.

12. KROK

Smetanovou omáčku propasírujte do hrnce přes jemné sítko a případně ji dochuťte dle své chuti solí, cukrem nebo citrónem.

13. KROK

Sekanou pečeni nakrájejte na plátky, naservírujte ji na talíř s vařeným bramborem či těstovinou a přílohu přelijte omáčkou.

14. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

15. KROK

Videopostup krok za krokem

16. KROK

Zdroj receptu: Recepty bez brepty

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů