Koláč s bobulovým ovocem a mandlemi - postup přípravy
Z ovoce, jako je rybíz nebo borůvky, můžete upéci vynikající koláč. Je posypaný mandlovými plátky a na vrchu je lahodná krusta z našlehaného sněhu.
Na těsto
Na náplň
Na krustu
Do mísy dejte vejce, sůl a cukr a vše vyšlehejte. Přidejte zakysanou smetanu a rozpuštěné máslo. Pak smíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva a postupně ji přimíchávejte k vaječné směsi. Nakonec vypracujte hladké a hutné těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na 30 minut do lednice.
Do hrnce nasypejte bobulové ovoce jako rybíz, borůvky a či jiné. Přidejte cukr a nechte směs přivést k varu. Následně k ní přidejte kukuřičný škrob a důkladně ji provařte, dokud nebude dostatečně hustá.
Vyložte formu o rozměrech 28×18 centimetrů pečicím papírem. Rozložte na dno těsto, podél formy vytvarujte okraje a těsto propíchejte vidličkou. Na těsto dejte ovocnou směs a posypejte ji nasekanými mandlemi. Vložte formu do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte asi 20 minut.
Dejte do mísy 5 bílků, trochu soli a vanilkového cukru a začněte šlehat sníh. Postupně zašlehávejte cukr. Vyndejte koláč z trouby, navrch rozprostřete sníh, posypejte ho plátky mandlí a vraťte do trouby. Koláč pečte na 160 °C dalších 40 minut.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.