Koláč s marmeládou a vlašskými ořechy - postup přípravy
Dnešní recept na koláč pochází ze staré kuchařky, ve které použití margarínu mělo ekonomické důvody, protože máslo se velmi těžko shánělo a bylo vzácné. Koláč je rychlý, levný a jemný, takže se vyplatí ho připravovat častěji.
Těsto
Náplň
Na těsto smíchejte v hluboké míse margarín s moučkovým cukrem, vanilkou a solí. Přidejte citronovou šťávu z poloviny citronu, mleté vlašské ořechy a minerální vodu. Až těsto dostatečně smícháte a bude homogenní, můžete přidat mouku smíchanou s práškem do pečiva. Začněte s hnětením, dokud nebude hladké.
Dejte si stranou 1/5 těsta a přidejte do něj 3–4 lžíce mouky, aby bylo hustší a tužší. Tuto část těsta nastrouhejte na struhadle. Těsto ručně nebo lžící rozetřete rovnoměrně na plech vymazaný margarínem. Až ho budete mít vyrovnané, můžete ho potřít vrstvou džemu podle svého výběru. My jsme použili kdoulový, protože je příjemně sladký a zároveň trochu kyselý.
Na vrstvu džemu rozprostřete 100 gramů opražených a nahrubo nasekaných vlašských ořechů. Těstem, které jste nastrouhali na hrubém struhadle, posypejte vršek celého koláče. Takto připravený koláč vložte do trouby předehřáté na střední teplotu a pečte po dobu 30–35 minut.