Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Čokoládový dort se žloutkovým krémem

3,9
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 42 minut

Čokoládový dort se žloutkovým krémem - postup přípravy

Čokoládový dort se žloutkovým krémem vypadá luxusně a je vhodný na oslavy. Dezert je vláčný, šťavnatý, lahodný a na povrchu ho zdobí křupavá čokoládová poleva.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Krém

Těsto

Poleva

Na pomazání

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

V rendlíku smíchejte cukr s vanilkovým cukrem a kukuřičným škrobem. Do směsi přidejte vaječné žloutky s ¼ mléka a ingredience důkladně rozmíchejte.

Tip: Místo vanilkového cukru můžete použít vanilkové aroma.

2. KROK

Následně vmíchejte zbytek mléka a vše znovu promíchejte. Směs zahřívejte na mírném ohni 1–2 minuty, do zhoustnutí. Poté krém přelijte do mísy, vmíchejte do něj změklé máslo a přikryjte ho potravinovou fólií a nechte volně chladnout. 

3. KROK

Poznámka: Fólií zakryjte krém tak, aby se ho přímo dotýkala. Díky tomu na něm nevznikne škraloup.

4. KROK

Nyní si připravte těsto. Ve větší míse smíchejte mouku s kakaovým práškem, kypřícím práškem do pečiva a jedlou sodou. V jiné míse vyšlehejte vaječné bílky s vejcem a za stálého šlehání, po částech, přidávejte cukr. 

5. KROK

Směs šlehejte do zesvětlení a poté do ní vešlehejte zakysanou smetanu a rostlinný olej. Do směsi prosejte suchou kakaovou směs a míchejte, dokud se ingredience nepropojí.

Tip: Místo zakysané smetany můžete použít řecký jogurt.

6. KROK

Těsto vlijte do dortového ráfku vyloženého pečicím papírem a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 40 minut. Korpus nechte vychladnout, vyjměte ho z ráfku a jeho povrch odkrojte tak, jak to můžete vidět ve videu níže. 

7. KROK

Poznámka: Odkrojenou horní část korpusu si ponechte. Budete ji potřebovat k závěrečnému zdobení.

8. KROK

Následně korpus rozkrojte horizontálně na polovinu. Vychladlý žloutkový krém šlehejte 3–5 minut, dohladka a rozprostřete ho na první část korpusu, kterou jste vložili zpět do dortového ráfku bez dna, položeném na servírovacím talíři. 

Poznámka: 300 g krému si odložte na závěrečné zdobení.

9. KROK

Na krém položte druhou část korpusu, kterou polijte čokoládovou polevou. Čokoládový dort se žloutkovým krémem nechte v lednici přes noc a druhý den ho pomažte směsí žloutkového krému a kakaového prášku.

Poznámka: Polevu vytvoříte smícháním hořké čokolády a horké smetany.

10. KROK

Zbytek kakaovo-žloutkového krému nalijte do trezírovacího sáčku s ozdobnou hlavicí a na dezertu vytvořte zdobení. Okraje dortu ozdobte rozmixovanou horní částí korpusu, kterou jste na začátku odkrojili. 

11. KROK

Tip: Čokoládový dort se žloutkovým krémem podávejte nakrájený na kousky. Servírovat ho můžete s trochou šlehačky, která dodá dezertu svěží chuť a slavnostnější vzhled.

12. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

13. KROK

Videopostup krok za krokem

14. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů