Koláčky s jablečnou náplní a drobenkou - postup přípravy
Koláčky s jablečnou náplní, podle snadného receptu z Youtube kanálu Vaření s Jančou, jsou oblíbenou klasikou, která se rozplývá na jazyku. Příprava je jednoduchá.
Jablečné koláčky s drobenkou jsou jedním z těch receptů, které se dědí z generace na generaci. V českých kuchyních mají své pevné místo. Spojují v sobě to nejlepší z domácího pečení: vláčné těsto, voňavou ovocnou náplň a sladkou křupavou krustu. Jsou jednoduché, ale přitom působí slavnostně. A hlavně – chutnají všem.
Historie jablečných koláčů sahá hluboko do minulosti. V Česku pěstují po staletí a patří k nejdostupnějším druhům ovoce. Už naše praprababičky je dávaly do štrúdlů, žemlovek, kompotů i koláčů. Drobenka má také své kořeny v tradičním pečení. Její kouzlo spočívá v kontrastu – zatímco jablka zůstanou vláčná a šťavnatá, povrch koláče je sladký a křupavý.
Do jablečné náplně můžete přidat hrst rozinek, nasekané vlašské ořechy nebo trochu citronové kůry pro svěžest. Drobenku lze obohatit o ovesné vločky, mandlové plátky nebo špetku vanilkového cukru. Pokud chcete koláčky trochu odlehčit, můžete část mouky nahradit celozrnnou nebo použít rostlinné mléko. A pro slavnostnější verzi se hodí přidat do jablek kapku rumu nebo skořicového likéru.
Koláčky s jablečnou náplní a drobenkou jsou zkrátka pečivo, které má duši. Jsou jednoduché, ale přitom výjimečné. Voní skořicí, máslem a pečenými jablky – a když je vytáhnete z trouby, provoní celý dům. Ať už je připravíte podle klasického receptu nebo si je upravíte po svém, jedno je jisté: zmizí z plechu rychleji, než stihnete uvařit kávu.
Těsto
Na vymazání
Náplň
Drobenka
Na potření
Hladkou mouku smíchejte s cukrem, solí, čerstvým droždím a vlažným mlékem. Směs nechte pár minut reagovat a poté do ní přidejte rozpuštěné máslo s vejci.
Tip: Mouku prosejte, aby v těstu nevznikly hrudky.
Z ingrediencí vyšlehejte těsto, které posypte moukou, zakryjte ho a nechte kynout 45 minut na teplém místě.
Poznámka: Pokud by bylo těsto lepivé, zapracujte do něj ještě 50–60 g polohrubé mouky.
Vykynuté těsto rozdělte na dva kusy, z kterých vyválejte širší válečky. Ty rozdělte na stejně velké kusy, z kterých udělejte bochánky o velikosti dlaně.
Z bochánků vytvořte ploché koláčky, jejichž okraje nechte o něco širší, aby z nich náplň nevytekla. Koláčky vyskládejte na plech, pokrytý pečicím papírem, který potřete trochou oleje a připravte náplň.
Těsto potřete rozšlehaným vejcem a pokryjte náplní z oloupaných, nastrouhaných jablek, skořice a třtinového cukru, kterou předem vařte 10–15 minut.
Poznámka: Jablka před strouháním zbavte jádřinců.
Koláčky s jablečnou náplní posypte drobenkou, připravenou z moučkového cukru, polohrubé mouky, másla a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15–20 minut.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaření s Jančou

