Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Koláčky s jablečnou náplní a drobenkou

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 37 minut

Koláčky s jablečnou náplní a drobenkou - postup přípravy

Koláčky s jablečnou náplní, podle snadného receptu z Youtube kanálu Vaření s Jančou, jsou oblíbenou klasikou, která se rozplývá na jazyku. Příprava je jednoduchá.

Jablečné koláčky s drobenkou jsou jedním z těch receptů, které se dědí z generace na generaci. V českých kuchyních mají své pevné místo. Spojují v sobě to nejlepší z domácího pečení: vláčné těsto, voňavou ovocnou náplň a sladkou křupavou krustu. Jsou jednoduché, ale přitom působí slavnostně. A hlavně – chutnají všem.

Historie jablečných koláčů sahá hluboko do minulosti. V Česku pěstují po staletí a patří k nejdostupnějším druhům ovoce. Už naše praprababičky je dávaly do štrúdlů, žemlovek, kompotů i koláčů. Drobenka má také své kořeny v tradičním pečení. Její kouzlo spočívá v kontrastu – zatímco jablka zůstanou vláčná a šťavnatá, povrch koláče je sladký a křupavý.

Do jablečné náplně můžete přidat hrst rozinek, nasekané vlašské ořechy nebo trochu citronové kůry pro svěžest. Drobenku lze obohatit o ovesné vločky, mandlové plátky nebo špetku vanilkového cukru. Pokud chcete koláčky trochu odlehčit, můžete část mouky nahradit celozrnnou nebo použít rostlinné mléko. A pro slavnostnější verzi se hodí přidat do jablek kapku rumu nebo skořicového likéru.

Koláčky s jablečnou náplní a drobenkou jsou zkrátka pečivo, které má duši. Jsou jednoduché, ale přitom výjimečné. Voní skořicí, máslem a pečenými jablky – a když je vytáhnete z trouby, provoní celý dům. Ať už je připravíte podle klasického receptu nebo si je upravíte po svém, jedno je jisté: zmizí z plechu rychleji, než stihnete uvařit kávu.

Ingredience pro:
21 kusů
+ -

Těsto

Na vymazání

Náplň

Drobenka

Na potření

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Hladkou mouku smíchejte s cukrem, solí, čerstvým droždím a vlažným mlékem. Směs nechte pár minut reagovat a poté do ní přidejte rozpuštěné máslo s vejci.  

Tip: Mouku prosejte, aby v těstu nevznikly hrudky. 

2. KROK

Z ingrediencí vyšlehejte těsto, které posypte moukou, zakryjte ho a nechte kynout 45 minut na teplém místě. 

Poznámka: Pokud by bylo těsto lepivé, zapracujte do něj ještě 50–60 g polohrubé mouky. 

3. KROK

Vykynuté těsto rozdělte na dva kusy, z kterých vyválejte širší válečky. Ty rozdělte na stejně velké kusy, z kterých udělejte bochánky o velikosti dlaně.

4. KROK

Z bochánků vytvořte ploché koláčky, jejichž okraje nechte o něco širší, aby z nich náplň nevytekla. Koláčky vyskládejte na plech, pokrytý pečicím papírem, který potřete trochou oleje a připravte náplň. 

5. KROK

Těsto potřete rozšlehaným vejcem a pokryjte náplní z oloupaných, nastrouhaných jablek, skořice a třtinového cukru, kterou předem vařte 10–15 minut.  

Poznámka: Jablka před strouháním zbavte jádřinců. 

6. KROK

Koláčky s jablečnou náplní posypte drobenkou, připravenou z moučkového cukru, polohrubé mouky, másla a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15–20 minut. 

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK

Zdroj receptu: Vaření s Jančou

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů