Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kopřivový sirup s citrónem

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Kopřivový sirup s citrónem - postup přípravy

Osvěžující jarní sirup z čerstvých kopřiv je nejen lahodný, ale je také plný vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek. Připravte si ho snadno podle tohoto jednoduchého receptu.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Listy čerstvých kopřiv otrhejte z hlavních stonků. V hrnci přiveďte k varu vodu, vyklopte do ní kopřivy a s pomocí vařečky je celé ponořte pod hladinu. Přisypejte 60 gramů kyseliny citrónové, promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte kopřivy 24 hodin odstát.

2. KROK

Důkladně očistěte šest citrónů (ideálně v bio kvalitě), i s kůrou je nakrájejte a v elektrickém sekáčku nebo v mlýnku na maso je rozsekejte najemno. Přidejte citróny do hrnce, promíchejte a nechte ještě 1 hodinu proležet.

3. KROK

Odstátý nálev slijte přes kus gázy nebo plátna (můžete použít čistou bavlněnou utěrku) a kopřivy důkladně vyždímejte. Do směsi přidejte 2,5 kilogramu cukru nebo 2 kilogramy medu (množství sladidla můžete přizpůsobit své vlastní chuti). Přidejte také dvě lahvičky extraktu z kiwi a vše důkladně promíchejte.

4. KROK

Jakmile se cukr nebo med zcela rozpustí, přelijte sirup do čistých a sterilizovaných uzavíratelných sklenic a uložte šťávu v lednici nebo ve studeném sklepě.

5. KROK

Pokud máte svůj oblíbený rodinný recept, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Recepty našich babiček.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů