Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Švestkový odvar na čištění střev

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Švestkový odvar na čištění střev - postup přípravy

Nálev ze sušených švestek je dostupný po celý rok, neboť tyto plody jsou stálou součástí nabídky prakticky všech obchodů a supermarketů. Nápoj je velmi chutný a dá se podávat teplý i studený. Navíc dokáže ukázkově regulovat trávení a zbavit organismus znečištění a toxických látek.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Sušené švestky důkladně propláchněte v cedníku pod proudem horké vody. Vsypte je do hrnce, zalijte je vodou a nechte je stát nejlépe přes noc, aby nabobtnaly. Poté hrnec postavte na sporák a vodu přiveďte k varu.

2. KROK

Švestky vařte asi 15 minut a odstavte je ze sporáku. Nálev ochuťte citrónovou kůrou, trochou mleté skořice a, pokud chcete, také cukrem nebo medem. Ještě horký nálev rozdělte i se švestkami do hrnků a podávejte.

3. KROK

Švestkový odvar je nejenom neobyčejně lahodný nápoj, který vás zahřeje na těle i na duši, ale hlavně je účinným čističem střev a detoxikantem.

Ulevuje od zácpy a je účinný na pročištění střev třeba po těžkém jídle. Výborně reguluje trávení a pomáhá předcházet i souvisejícím zdravotním obtížím, jako jsou třeba hemoroidy. V tomto případě jej užívejte vždy 1 hodinu před jídlem.

Sušené švestky působí nejen na trávení, ale také na zdraví nervové soustavy, kterou chrání před působením volných radikálů, čímž pomáhá předcházet vzniku nádorového bujení.

Chrání také kardiovaskulární soustavu tím, že reguluje hladinu cholesterolu, udržuje normální krevní tlak a snižuje riziko infarktu či mrtvice.

4. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů