Koprové pesto s česnekem a citrónem - postup přípravy
Původní italské pesto se připravuje z bazalky. Není ale nejmenší důvod, proč stejný postup neaplikovat i na jiné druhy zelených bylinek, které se v kuchyni vždycky hodí. Jednou z takových univerzálních aromatických rostlinek je kopr. Pokud jej zpracujete do formy pesta, získáte lahodnou přílohovou omáčku k mnoha různým druhům pokrmů od salátů až po zeleninu a grilovaná či pečená masa nebo ryby. Navíc v lednici vydrží i několik měsíců.
Ingredience
Čerstvě utržený kopr opláchněte pod tekoucí vodou a důkladně vysušte papírovými utěrkami od veškerých zbytků vody. Při tomto kroku není vhodné spěchat, neboť každá kapka vody, která by v pestu zůstala, může způsobit jeho kvašení či plesnivění. A to nechceme.
Kopr nasekejte ostrým nožem na jemné kousky a vsypte je do misky. Oloupejte deset stroužků česneku a ostrým nožem je pokrájejte na plátky, které pak ještě rozsekejte najemno (nemusíte být příliš důkladní, směs se pak ještě bude mixovat, jde spíš o to, aby šlo mixování co nejlépe). Česnek pak přesypejte do mísy s koprem.
Z jednoho citrónu na jemném struhadle ostrouhejte žlutou vrstvu kůry (bílou část nestrouhejte, je hořká a zbytečně by zkazila výslednou chuť pesta, potažmo pokrmů, na které pesto použijete). Když je citrón ostrouhaný, rozkrojte ho napůl a vymačkejte z něj do misky s koprem veškerou šťávu.
Směs v misce podle chuti osolte a zalijte ho olivovým olejem tak, aby byly všechny suroviny lehce ponořené.
Vezměte tyčový mixér a celou směs rozmixujte na homogenní pastu.
Připravte si čisté a sterilizované zavařovací skleničky menší velikosti a naplňte je až po okraj připraveným pestem.
Důkladně je zavíčkujte vzduchotěsným víčkem a uložte do chladu (buďto do lednice, anebo do chladného sklepa).