Kouzelný makový koláč s bílou čokoládou - postup přípravy
Pokud hledáte inspiraci, co upéct v neděli ke kávě, vyzkoušejte recept na vláčný kouzelný makový koláč, jehož přípravu a následný výsledek budete zkrátka milovat. Podávat ho můžete samotný nebo s citronovou polevou.
Ingredience
Máslo rozpusťte na středním plameni a poté ho stáhněte z ohně. Přidejte do něj bílou čokoládu a pečlivě ji rozmíchejte. Směs nechte lehce vychladnout.
Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Do žloutků přisypte cukr a vanilkový cukr. Směs pečlivě vyšlehejte do lehké pěny.
Do žloutkové pěny vmíchejte studenou vodu a poté pomalu přilévejte za stálého míchaní vlažnou rozpuštěnou bílou čokoládu.
Postupně vmíchejte prosátou hladkou mouku a citrónovou kůru. Poté do směsi přisypte polovinu mletého máku, promíchejte ji a vsypte druhou polovinu.
Směs promíchejte a vlijte do ní lžíci rumu a 300 ml mléka, poté přilijte zbylé mléko a směs opět promíchejte. Do bílků přidejte špetku soli a citrónovou šťávu.
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, vlijte do něj žloutkovou směs a pomocí stěrky ji lehce promíchejte. Pokud na hladině zůstanou větší kousky sněhu, nerozmíchávejte je.
Formu o velikosti 30×20 cm vymažte máslem a směs do ní přelijte. Koláč přendejte do předehřáté trouby na 160 °C a pečte ho přibližně 60 minut. Program zvolte horní a spodní ohřev.
Koláč nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté ho uložte do lednice na minimálně 2 hodiny, ideálně však přes noc.
Koláč nakrájejte na libovolné kousky. Před servírováním ho můžete posypat moučkovým cukrem nebo ho přelít citrónovou polevou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.