Králík na smetaně - postup přípravy
Příprava králíka na smetaně je malá alchymie, jejímž cílem je zachovat alespoň nějakou vláčnost a šťavnatost jinak suchého králičího masa. Pokud jste dosud nevěděli, kudy na něj, vyzkoušejte tradiční a osvědčený recept, o nějž se s námi podělila paní Ladislava Šatavová.
Ingredience
V hrnci orestujte na přepuštěném másle jemně nasekanou cibuli dorůžova. Přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev, celer a petržel, přihoďte bobkový list, kuličky nového koření a černého pepře a také špetku sušeného tymiánu. Vše společně restujte, dokud mrkev nepustí barvu.
Poté přidejte cukr, hořčici a šťávu z celého citrónu. Nechte vše ještě chvilku restovat a podlijte vodou. Přidejte trochu soli, nechte projít varem a stáhněte hrnec z plotny. Hotový nálev nechte úplně vychladnout.
Králíka prošpikujte a naložte ho do hrnce s připraveným nálevem. Hrnec zakryjte a uložte ho asi na 2 dny do lednice proležet.
Marinovaného králíka přendejte z hrnce do pekáče, přelijte ho nálevem z hrnce, zakryjte víkem nebo alobalem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 160 °C péct na asi 2 hodiny. Ke konci pečení sejměte z pekáče alobal či víko a dopékejte králíka odkrytého, aby získal zlatavou kůrku.
Když je králík měkký, vyndejte ho z pekáče s nálevem a oberte maso od kostí. Z nálevu vyjměte také koření a zbytek rozmixujte ponorným mixérem dohladka.
Přilijte sladkou smetanu a dle potřeby také záklechtku z mouky a vody. Omáčku dochuťte solí, cukrem a octem a nechte ji ještě 15 minut provařit. Na závěr vraťte obrané maso do omáčky a podávejte s houskovým knedlíkem.