Křehká kuřecí křidélka - postup přípravy
Kuřecí křidélka ještě před pár desítkami let platila za téměř odpadní produkt kuřete. S nástupem fast foodových řetězců, které křidélka začala hojně využívat a připravovat z nich lahodné kořeněné chuťovky však získala na popularitě a nyní je po nich poptávka jako nikdy předtím. Pokud byste si doma také rádi připravili nějakou tu variantu na pečená či smažená kuřecí křidélka a hledáte ten pravý recept, pak vám jeden takový právě přinášíme. Jeho součástí je jistá tajná přísada, která dodá masu nebývalou křehkost a chuť. A tou přísadou není nic jiného než proslulá černá limonáda Coca-Cola.
Ingredience
Kuřecí křidélka důkladně umyjte, případně je dočistěte od zbytků peří a osušte je papírovými utěrkami. Odstraňte z křidélek tenké a kostnaté konce a v kloubku je rozdělte na dvě části. Poté křídla vložte do mísy, posolte je a opepřete podle chuti a přidejte k nim zhruba dvě polévkové lžíce sójové omáčky a promíchejte je tak, aby se všechna v omáčce dobře obalila.
Křidélka pak vložte v míse do lednice a nechte je chvilku marinovat, aby se maso natáhlo chutí sójové omáčky, pepřem a také solí.
Na kamnech rozehřejte pánev se silnějším dnem a s trochou rostlinného oleje. Když je horká, rozložte na ni připravená kuřecí křidélka. Z jedné straně je opékejte, až zrůžoví, otočte je a přelijte je dalšími dvěma polévkovými lžícemi sójové omáčky a ihned zalijte zhruba polovinou plechovky limonády Coca-Cola.
Poté pánev přiklopte poklicí, zmírněte plamen a vařte křidélka v limonádě asi 15 minut. Během vaření se limonáda se sójovou omáčkou zredukuje na hustý sirup, který obalí křidélka a dodá jim zajímavou slano-sladkou zajímavou příchuť.
Pokud máte rádi pikantní pokrmy, přidejte do omáčky před přiklopením ještě nasekanou čerstvou, anebo sušenou chilli papričku podle vlastní chuti. Jako přílohu pak můžete připravit ke křidélkům bramborové hranolky, ale velmi dobře budou křidélka fungovat i samy o sobě a bez přílohy, případně jen s trochou zeleniny.
Dobrou chuť.