Křehké domácí bagety - postup přípravy
Domácí pečivo má nezaměnitelnou chuť i konzistenci. Kromě jiného vydrží déle čerstvé než to kupované. Připravte si tedy křehké bagety, které si už po prvním soustu zamilujete. I vaše děti je ocení na svačinu do školy.
Ingredience
Začněte tím, že si do velké mísy vsypete prosátou hladkou mouku a k ní posléze přilejete olivový olej a teplou vodu. Suroviny promíchejte vařečkou a nezapomeňte zakomponovat i sůl a sušené droždí.
Nakonec rukama vypracujte hladké těsto vláčné konzistence, které vložte do naolejované mísy a nechte pod utěrkou nakynout asi hodinu.
Tvoření domácích baget a jejich dokynutí
Až těsto řádně vykyne, vyjměte jej z mísy na čistý vál pomocí naolejovaných prstů a ještě několikrát prohněťte. Následně hmotu rozdělte na tři stejně objemné kusy a ty vyválejte pomocí válečku na pláty kulatého tvaru. Nakonec všechny placky pečlivě zarolujte a utěsněte na krajích i podélně. Polotovary baget položte na plech s pečícím papírem a nechte ještě přikryté utěrkou znovu nakynout (asi 15 minut). Těsto můžete mírně zploštit dlaní.
Pečení domácích baget a jejich servírování
Po pár minutách dokynutí baget si vezměte k ruce ostrou žiletku anebo nůž a udělejte asi tři mírné zářezy na povrchu těsta. Pak polotovary pečiva pokapejte trochou vody, posypte malým množstvím mouky a dejte péct do trouby na cca třicet minut při teplotě 200 °C.
Upečené bagety vyjměte, nechte zchladnout a poté uskladněte v sáčku anebo v chlebníku. Podávat lze pečivo například s kvalitním máslem, uzeninami, sýry, čerstvou zeleninou a s oblíbenými pomazánkami. Přejeme vám dobré chutnání.