Křehké jablečné rohlíčky s vanilkou a skořicí - postup přípravy
Velmi chutným dezertem na každodenní i slavnostní stůl mohou být křehké rohlíčky naplněné jablky s vanilkou a skořicí. Těsto na ně není složité a jejich upečení zabere jen asi čtvrt hodiny.
Na těsto
Na náplň
Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Na pánvi rozpusťte máslo, poté na ni dejte jablka, cukr, skořici a med. Vše několik minut smažte, dokud jablka nezměknou a neodpaří se z nich šťáva.
Do zadělávací mísy dejte cukr, vanilku (jde použít i esence nebo vanilkový cukr), sůl a vejce a prošlehejte metlou. Pak přidejte mléko a nakonec přišlehejte rozpuštěné máslo.
Do mísy se směsí dejte část mouky a prášek do pečiva a vymíchejte těsto. Mouku přidávejte postupně. Nakonec těsto zpracujte rukou, dokud nebude hladké a vláčné.
Těsto rozpulte a z každé půlky vyválejte kruhovou placku silnou 2 až 3 milimetry. Kolečkem na pizzu ji rozdělte na 8 částí a do každé blíže ke špičce udělejte 3 zářezy. Na širší konec dejte trochu náplně a srolujte těsto ke špičce.
Vzniklé rohlíčky dejte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte rohlíčky zhruba 15 až 20 minut. Po vychladnutí je posypejte trochou moučkového cukru.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.