Křehké podzimní máslové sušenky plněné šťavnatými jablky - postup přípravy
Dokonalé sušenky k čaji! Miniaturní máslové roládky plněné šťavnatými jablky vás dokonale okouzlí a vy s nimi nebudete moci přestat. Jakkoliv vypadají luxusně, jejich výroba je ve skutečnosti velice levná a nenáročná. Proto na nic nečekejte a zadělejte těsto. Přísady máte nejspíš všechny doma.
Těsto
Náplň
Umyjte jablka a oloupejte z nich slupku. Rozdělte je na čtvrtiny a vykrojte zbytky jadřince. Dužninu pak nastrouhejte na hrubém struhadle. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou másla a když je horké, vhoďte na něj strouhaná jablka. Zasypejte cukrem a za stálého míchání smažte, dokud nezískáte krémovou hmotu. Tu pak přeneste do hluboké misky a nechte vychladnout.
Do hrnku nalijte kefír, vsypte do něho cukr a jeden vaječný žloutek a vidličkou prošlehejte dohladka. V hluboké míse smíchejte přes jemné sítko prosátou hladkou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli a všechny tři suché přísady důkladně promíchejte. Pak k nim přidejte studené máslo rozkrájené na kostičky a rukama ho začněte v mouce drtit, abyste vytvořili hrudkovitou sypkou směs. Přilijte k ní studené mléko a lžící smíchejte do drobivé směsi. Začněte ji hníst rukama a vytvořte hladké, soudržné a nelepivé těsto (pracujte dostatečně rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět, těsto by pak ztratilo svou křehkost). Hotové těsto vložte do igelitového sáčku a nechte ho 15 minut odpočívat v lednici.
Vychlazené těsto rozdělte na dvě poloviny a každou vyválejte na obdélník silný asi 4 milimetry. Potřete ho po celé ploše vaječným bílkem a rozetřete na něj polovinu jablečné směsi. Z delší strany stočte těsto do pevné roličky a rozkrájejte ji na kousky široké asi 4 centimetry. Totéž pak udělejte i s druhou polovinou těsta a jablečné náplně.
Vyskládejte šneky na plech vyložený pečicím papírem, potřete jejich povrch směsí vajíčka a jedné lžíce mléka a dejte péct při 180 °C asi 25 minut. Hotové sušenky nechte vychladnout a posypejte je přes sítko moučkovým cukrem.