Křehké sušenky s oříšky a čokoládou - postup přípravy
Skvělým doplňkem kolekce vánočního cukroví mohou být sušenky sypané oříšky a plněné čokoládou. Vypadají i chutnají opravdu skvěle.
Na těsto
Na zdobení
Do mísy dejte jedno vejce a žloutek z dalšího vejce (bílek použijete později). Vyšlehejte do pěny. Poté přilijte olej a opět prošlehejte. Nakonec přisypejte 180 gramů mouky, prášek do pečiva a vanilin. Pokud ho nemáte, použijte dostatečné množství vanilkového cukru. Vymíchejte hladké těsto.
Pak přisypejte zbytek mouky, tedy 70 gramů. Těsto vypracujte tak, aby bylo hutné, hladké a nelepilo se. Udělejte z něho kuličky o průměru asi 1,5 centimetru, ale záleží na vás, jak chcete mít pečivo veliké.
Vyložte si plech pečicím papírem a na talířek nasypejte sekané lískové ořechy. Každou kuličku namočte z jedné poloviny do bílku v mističce, který jste si předtím odložili. Pak ji ponořte do ořechů, aby se na kuličku přichytily, a dejte ji na plech.
Do každé kuličky udělejte rukojetí širší vařečky nebo válečku důlek, kulička se tím zároveň o trochu zploští. Rozehřejte troubu na 160 °C a pečte sušenky, dokud nebudou zespod zlatavé.
Počkejte až sušenky vychladnou. Ve vodní lázni poté rozehřejte společně mléčnou a hořkou čokoládu. Dejte ji do cukrářského sáčku a důlky naplňte čokoládou. Nechte ztuhnout a můžete servírovat.