Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křehké turecké sušenky s čokoládovou polevou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 75 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Křehké turecké sušenky s čokoládovou polevou - postup přípravy

Chcete mít v domácích zásobách neustále něco k mlsání? Pak vsaďte na křehké turecké sušenky s čokoládovou polevou. Skladované v suchém a chladném prostředí vydrží i celou řadu týdnů. Pochutnat si tak na nich můžete skutečně kdykoliv.

Ingredience pro:
1 porce

Těsto

Náplň a poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si v míse vyšlehejte do pěny změklé máslo pokrájené na kousky.




Poté jej propojte také s moučkovým cukrem, kukuřičným škrobem, vejcem, vanilkovým cukrem a solí.

Nakonec přisypte hladkou mouku a vypracujte rukama homogenní a vláčné těsto polotuhé konzistence.

To zabalte do potravinové fólie nebo sáčku a dejte chladit do lednice na půl hodiny.

Po uplynutí třiceti minut vyjměte máslové těsto z lednice na pomoučený vál a vytvarujte z něj několik stejně velkých kuliček.

Z těch pak vymodelujte oválky a povrch dozdobte vtisknutím vidličky.

Připravené polotovary sušenek vyskládejte na plech s pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě cca 10 až 15 minut při teplotě 170 °C.

Až budou sušenky upečené, vyjměte je z trouby a nechte zcela vychladnout.

Poté je pomažte marmeládou a poslepujte po dvou.

Dále si rozpusťte v mikrovlnce nebo vodní lázni čokoládu a namáčejte v ní jednotlivé kousky sušenek.

Po zatuhnutí polevy dezert podávejte třeba s šálkem espressa nebo s teplým ovocným čajem. Přejeme vám dobrou chuť.

Pokud si budete chtít upéct více druhů máslových sušenek, není žádný problém. Udělejte si větší množství těsta a do každého kousku přidejte jiné ingredience. Možné je tedy připravit příchuť kakaovou, kokosovou, makovou, nebo třeba lískooříškovou (nebo z vlašských oříšků). Plnit lze rovněž různými preferovanými krémy nejen ovocnou marmeládou nebo džemem. Hodit se bude třeba pomazánka Nutella. Jinak můžete sušenky pojídat nejen samotné, ale i se zmrzlinovým pohárem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů