Křehký koláč z listového těsta s vanilkovým krémem - postup přípravy
Nenáročný a přitom nebesky lahodný. Takový je sendvičový koláč z listového těsta, který je plněný vanilkovým krémem a šlehačkou. Chutná přesně tak báječně, jak to zní, a možná ještě o fous lépe. Díky tomu, že je listové těsto k dostání na pultech obchodů, je navíc výroba téhle dobroty geniálně jednoduchá a rychlá, a tak vám udělá radost hned dvakrát.
Ingredience
Nejprve si připravte vanilkový krém. Do kastrůlku nalijte mléko, vyklepněte k němu čtyři vajíčka, přidejte cukr a vanilkový cukr, postavte na kamna a přiveďte k varu. Když směs začne vřít, přisypejte za stálého míchání také mouku. Zmírněte plamen a za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne do konzistence hustého pudinku. Pak odstavte z kamen a nechte vychladnout.
Listové těsto vyndejte z obalu a vyválejte z něj velkou packu, kterou rozdělte na dva obdélníky ve velikosti vašeho plechu na pečení. Plech si vyložte pečicím papírem a dejte těsto upéct na 180 stupňů Celsia asi na 10 minut. Každý plát těsta pečte v troubě samostatně.
Jeden plát upečeného těsta položte na podnos a navrstvěte na něj rovnoměrně celou dávku zchladlého vanilkového krému, jehož povrch urovnejte špachtlí.
Šlehačku si vyšlehejte do pevné konzistence a pokud chcete, v průběhu šlehání k ní přidejte cukr podle chuti. Když vytvoříte hustou pěnu, navršte ji na vrstvu vanilkového krému a také urovnejte povrch.
Druhý plát těsta rozmělněte na drobky a těmi pak posypejte celý povrch šlehačkové vrstvy koláče. Takto připravený jej vložte do lednice a nechte chladit nejlépe přes noc, aby ztuhl.
Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem a podávejte se šálkem dobrého čaje nebo kávy.
Dobrou chuť.