Křehký závin s jablky a vlašskými ořechy - postup přípravy
Připravte si netradiční závin, ve kterém se snoubí šťavnatá chuť jablek s křupavými vlašskými ořechy zabalenými v křehkém těstě. Dezert podávejte se šlehačkou a kopečkem vanilkové zmrzliny.
Těsto
Jablečná náplň
Do změklého másla přidejte crème fraîche a důkladně promíchejte. Přisypte vanilkový cukr, polovinu mouky s kypřicím práškem do pečiva a znovu promíchejte. Přidejte zbylou mouku a vypracujte hladké a nelepivé těsto.
Jablka omyjte pod tekoucí vodou a osušte je. Nastrouhejte je na hrubém struhadle a přidejte k nim citronovou šťávu. Na pomoučené pracovní ploše rozválejte těsto na šířku přibližně 0,5 cm.
Nastrouhaná jablka rozprostřete po celé ploše, posypte je cukrem a přidejte nasekané vlašské ořechy. Těsto pečlivě srolujte do závinu a nakrájejte z něj plátky o tloušťce 2–2,5 cm.
Jednotlivé kousky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete je rozkvedlaným vajíčkem. Závin vložte do předehřáté trouby a pečte ho 25–30 minut při teplotě 180 °C.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Кулинарная Самобранка