Kroupy nasladko - postup přípravy
Ječné kroupy bývaly stálicí běžného vesnického jídelníčku ještě docela nedávno, dnes už jsou ale tak trochu pozapomenuty. Zařaďte je zpátky do svého jídelníčku a připravte si je třeba nasladko podle jednoduchého receptu od paní Hany Petrášové.
Ingredience
Velké ječné kroupy propláchněte, vložte je do hrnce, přidejte špetku soli a kapku oleje a zalijte je studenou vodou. Mělo by jí být asi čtyřikrát více než krup. Kroupy ve vodě nechte asi 30 minut máčet.
Hrnec s kroupami přiklopte poklicí, vodu přiveďte k varu a bez míchání nechte kroupy vařit asi 40 minut nebo podle potřeby. Po uvaření je nechte 5 minut pod pokličkou na vypnutém sporáku dojít.
V kastrůlku nebo v mikrovlnné troubě nechte rozpustit máslo. Kroupy na talíři posypejte cukrem, skořicí, popřípadě kakaem, přelijte je horkým máslem a podávejte. Pokud chcete, můžete je doplnit také o sušené nebo kompotované ovoce a pokapat medem.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.