Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křupavé a zdravé lněné krekry

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Křupavé a zdravé lněné krekry - postup přípravy

Pokud rádi chroupete dobrůtky u celovečerních filmů, nebo jen hledáte nějakou zdravou svačinku, kterou byste mohli uzobávat během práce na počítači, možná už vás přestaly bavit všechny ty nezdravé smažené bramborové lupínky či komerční krekry napěchované dochucovadly, palmovým olejem a umělými příchutěmi. Pokud jsme se vám právě trefili do noty, možná vám uděláme radost i dnešním receptem na jednoduché sušenky ze lněných semínek, které skvěle potlačují hlad, obsahují spoustu cenných výživových látek a podporují dobré trávení. A navíc jsou taky fantasticky křupavé a chutné.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Hladkou mouku nasypejte do hlubší misky. Přidejte k ní hnědá nebo zlatá lněná semínka, větší špetku soli a dvě lžíce cukru. Všechny suché přísady dobře promíchejte.




V kastrůlku smíchejte půl deci vody se stejným množstvím oleje, postavte na kamna a přiveďte k varu. Hned, jak voda začne vřít, přilijte ji do mísy se suchými přísadami. Pomocí špachtle či jiného vhodného nástroje těsto rychle rozmíchejte. Dejte pozor, abyste se horkou vodou při práci neopařili.  Míchejte hmotu, dokud nezískáte pevné a soudržné těsto, které následně nechte odpočívat při pokojové teplotě zhruba patnáct minut.

Na pracovní plochu si rozložte silikonovou podložku a umístěte na ni těsto. To pomocí válečku rozválejte na placku o tloušťce kolem 3 až 5 milimetrů a pomocí kulatého kráječe ji rozkrájejte na malé čtverečky.


Troubu si dejte předehřát na 200 stupňů Celsia, plech na pečení si vyložte pečicím papírem a vyskládejte na něj budoucí krekry. Vložte do vyhřáté trouby asi na 10 minut, dokud povrch sušenek nezmění barvu na růžovou až zlatohnědou. Přesná doba pečení závisí na specifických vlastnostech každé trouby.

Na závěr můžeme jen doporučit, abyste si zadělali těsto rovnou z dvojité dávky. Sušenky jsou totiž velmi chutné a určitě velmi rychle zmizí z talíře. Kromě toho můžete upéct jen požadované množství sušenek a zbylé těsto uchovat v mrazáku na později. Když pak dostanete na krekry chuť, stačí ho jen rozmrazit, rozválet, nakrájet a upéct.

Přejeme vám spoustu zábavy a dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů