Křupavý domácí celozrnný chléb - postup přípravy
Pokud vám nechutná běžné pečivo z obchodu, můžete si upéct jednoduchý domácí chléb, který bude navíc krásně vysoký a křupavý. Finta spočívá v obyčejném pečicím sáčku.
Ingredience
Do mísy dejte hladkou a celozrnnou mouku, přidejte sušené droždí, cukr, sůl, přilijte teplou vodu a olivový olej. Vše promíchejte a pak rukou nebo robotem vypracujte vláčné a hladké těsto. Do mísy dejte trochu olivového oleje, vymažte ji a potřete jím i těsto. Přikryjte fólií a nechte hodinu kynout.
Po vykynutí těsto trocho zpracujte a vyklopte na vál. Rozdělte ho na dvě půlky. Každou válečkem uválejte na podlouhlý obdélník a složte třetinami k sobě. Pak uválejte do čtverce, spojte rohy a udělejte bochánek. Každý dejte do pečicího sáčku, na závěr bochánek poprašte trochou celozrnné mouky, sáček zavažte a nechte další půl hodiny kynout.
Rozehřejte troubu na 220 °C a pečte oba chleby 25 až 30 minut. Poté je vyjměte ze sáčku a nechte na mřížce vychladnout.