Krupicové knedlíky ze 4 ingrediencí - postup přípravy
Krupicové knedlíky jsou jednoduchým a rychlým doplňkem do polévek a připravíte je pouze ze 4 ingrediencí. Jsou nadýchané, vláčné a jejich jemnou chuť si rychle oblíbíte.
Krupicové knedlíky ze čtyř ingrediencí jsou malým kuchyňským zázrakem. Nadýchané, jemné a neuvěřitelně snadné – přesně takové, jaké si přejete, když chcete rychle vylepšit polévku a dodat jí domácí kouzlo.
Tahle drobná pochoutka má v sobě něco nostalgického. Připomíná dětství, babiččinu kuchyni a chvíle, kdy se u stolu scházela celá rodina. Krupicové knedlíky nejsou okázalé, ale právě v jejich jednoduchosti se skrývá síla. Stačí pár základních surovin, trocha trpělivosti a vznikne doplněk, který promění obyčejný vývar v poctivou domácí polévku.
Historie krupicových knedlíků sahá hluboko do tradiční středoevropské kuchyně. V českých domácnostech se objevují už po generace, často jako alternativa k nudlím nebo zavářce. Jejich výhodou je rychlá příprava, dostupnost surovin a možnost improvizace. V dobách, kdy se vařilo z toho, co bylo doma, se krupicové knedlíky staly oblíbenou volbou – a jejich obliba přetrvává dodnes.
Zajímavostí je, že i tak jednoduchý recept má své variace. Někdo do těsta přidává špetku muškátového oříšku nebo nasekané bylinky, jiný zase trochu strouhaného sýra pro výraznější chuť. V některých regionech se do směsi přidává i kapka mléka nebo másla, což knedlíkům dodá ještě jemnější strukturu. A pokud máte rádi experimenty, můžete zkusit i bezlepkovou verzi s kukuřičnou krupicí nebo přidat trochu pohankové mouky.
Krupicové knedlíky jsou důkazem, že i to nejjednodušší může být výborné. Jsou rychlé, univerzální a vždycky potěší. Ať už je přidáte do silného vývaru, zeleninové polévky nebo třeba do krémového pórkového základu, jedno je jisté – s nimi bude každá lžíce chutnat jako doma.
Ingredience
Vejce se žloutkem a solí šlehejte 2–3 minuty. Za stálého šlehání přidejte olej a poté krupici. Vše šlehejte ještě 1–2 minuty a směs nechte 10–15 minut odpočívat.
Z těsta odebírejte množství o velikosti lžičky, které postupně vkládejte do vroucí polévky. Knedlíky vařte 5 minut na mírném ohni, poté polévku odstavte z tepla a nechte ji 10–15 minut dojít.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: SOS kuchyně

