Kuře v aspiku - postup přípravy
Plněný aspik je nejen velmi chutný, ale také krásný na pohled. Správně připravený aspik nabízí velmi příjemnou podívanou hýřící barvami a budící dojem čerstvosti. Do aspiku je možné zalít různé ingredience. Dnes si ukážeme, jak připravit aspik z kuřecího masa, který můžete následně kombinovat se zeleninou houbami, ale také sladkým ovocem.
Ingredience
Aspikové želé
- Kuřecí maso s kostmi nasekejte na dva kusy, aby se z kostí lépe uvolňovaly potřebné látky, a zbavte kůže (aby vývar neměl bílý škraloup).
- Maso vložte do většího hrnce, zalejte vodou a přiveďte k varu.
- Jakmile voda vaří, snižte výkon plotýnky a nechte 2-3 hodiny vařit na mírném ohni (recept vyžaduje pravidelné odstraňování pěny a tuku, které se usazují na hladině).
- Očistěte si cibuli, mrkev a petržel.
- Přibližně půl hodiny před dokončením, přidejte do vývaru zeleninu a dochuťte jej solí.
- 5-7 minut před dovařením přidejte bobkový list a vývar opepřete dle chuti.
- Hotový vývar nechte trochu zchladit, a poté jej přeceďte přes několik utěrek, abyste zajistili, že se do výsledné tekutiny nedostanou úlomky kostí a přebytečný tuk.
- Pokud je vývar kalný, je potřeba jej zesvětlit – to dosáhnete pomocí bílků, které smícháte s trochou vývaru.
- Směs následně nalejte opět do připraveného vývaru, důkladně promíchejte a přiveďte k varu.
- Vývar by se nyní měl vařit bez míchání 30 minut a následně opět po zchlazení přecedit přes několik utěrek.
- Připravte si želatinu – nasypejte ji do sklenice studené vody a nechte 2-2,5 hodiny bobtnat.
- Vlijte nabobtnalou želatinu do vývaru a zahřejte jej přibližně na 70 °C.
- Míchejte, dokud se želatina úplně nerozpustí – po celou dobu by vývar neměl vařit.
V této fázi je aspik hotový a je možné do něj zalévat různé ingredience, např. uvařené kousky kuřete z vývarů, vařenou zeleninu apod. Aspik vždy kopíruje tvar nádoby, do které je připravován, kreativitě ve vrstvení i tvarování se meze nekladou.