Květákový mozeček se smetanou - postup přípravy
Toto je jeden z klasických domácích způsobů, jak chutně, snadno a rychle zpracovat květák. O svůj osvědčený domácí recept i s několika vylepšeními, která dodají květáku nezaměnitelnou chuť, se podělila paní Petra Pospíchalová.
Ingredience
Květák rozeberte na maličké růžičky. V hrnci přiveďte k varu vodu, přidejte do ní sůl, bobkový list, trochu octa a mletého kmínu. Vsypte do ní květák a pár minut ho povařte. Musí mírně změknout a nasát příchuť koření, ale nesmí se rozvařit. Poté vodu slijte a květák nechte dobře okapat v cedníku.
Na sporáku rozehřejte pánev s trochou másla. Očištěnou cibuli nasekejte najemno a osmahněte ji na másle dorůžova. Přidejte povařený květák, podle chuti ho osolte, opepřete a okmínujte.
Vejce rozkvedlejte s trochou smetany a přelijte jimi ochucený květák v pánvi. Za stálého míchání směs opékejte, dokud vajíčka neztuhnou. Poté přidejte jemně nasekané zelené bylinky, promíchejte a podávejte s vařeným bramborem a čerstvým zeleninovým salátem.