Kynuté bramborové palačinky se zeleninou a tvarohem - postup přípravy
Ta nejchutnější snídaně či večeře v sobě ukrývá palačinkový základ. Ten je ale obohacený o strouhaný brambor a spoustu barevné a aromatické zeleniny. Díky tomu tyto slané palačinky potěší všechny vaše smysly a navíc je i zdravý. Mimoto je tento recept velmi levný a nenáročný na přípravu. To vše předurčuje bramborové palačinky k tomu, aby se staly vašimi oblíbenými společníky.
Ingredience
Do hluboké mísy vyklepněte dvě vajíčka a rozšlehejte je metličkou. Přidejte jednu a půl čajové lžičky soli, jednu polévkovou lžíci cukru a stejné množství sušeného droždí. Přilijte 300 mililitrů teplého, ale nikoliv horkého mléka a stejné množství teplé vody. Pak suroviny velmi dobře promíchejte, abyste získali homogenní směs. K té nakonec přisypejte hladkou mouku a důkladně ji do směsi zapracujte tak, aby v těstě nezůstaly žádné hrudky. Výsledkem by mělo být polotekuté těsto. To zakryjte fólií či pokličkou a nechte ho 30 minut kynout.
Zatímco těsto kyne, připravte si zeleninu. Nasekejte najemno cibuli a jarní cibulku, papriky zbavte jadřinců a semínek a nakrájejte je na malé kostičky. Z čerstvé petrželky otrhejte lístky, stonky si schovejte na přípravu zeleninového vývaru a listy nasekejte najemno. Rajčeti odkrojte vršek, odstraňte vodnatou část se semínky a zbytek nakrájejte na malé kostičky. Oloupejte jednu bramboru a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Trochu ji osolte a promíchejte, aby pustila přebytečnou šťávu, kterou následně slijte a dobře vyždímejte, aby vám nenarušovala strukturu těsta.
Jakmile těsto vykyne, trochu ho promíchejte a přidejte k němu nasekanou zeleninu i strouhaný brambor. Tvrdý tvaroh nastrouhejte nebo prsty rozdrobte na malé kousky a rovněž ho přidejte do těsta. Všechny ingredience pak velmi dobře promíchejte.
Na kamnech rozehřejte velkou pánev (ideální je ta na palačinky), kterou vytřete rostlinným olejem a odměřte na ni jednu až dvě naběračky těsta. Rozprostřete ho na celou plochu pánve a smažte ho na mírném až středním ohni tak dlouho, dokud se na povrchu nezačnou tvořit tuhé bublinky. V tu chvíli placku otočte na druhou stranu. Okraje potřete trochou oleje a pokračujte ve smažení ještě pár minut dozlatova. Stejným způsobem zpracujte i zbytek těsta. Hotové bramborové palačinky nechte trochu zchladnout a podávejte je spolu se zakysanou smetanou nebo s jinou oblíbenou studenou omáčkou.