Kynuté buchty plněné švestkami - postup přípravy
Kynuté buchty jako od babičky plněné švestkami nebo jakýmkoliv jiným ovocem se budou líbit všem. Díky zakysané smetaně, která se přidává do těsta, jsou báječně vláčné a nadýchané.
Ingredience
Do misky nalijte vlažné mléko a rozpusťte v něm kvasnice, 1 lžičku cukru a trochu mouky a nechte 5 minut v teple stát, aby se kvasinky aktivovaly.
Mezitím do mísy prosejte hladkou mouku a smíchejte ji s práškem do pečiva. Přilijte aktivovaný kvásek, přidejte dvě vejce a vanilkový cukr, zakysanou smetanu či kefír a ostrouhejte kůru z poloviny citrónu, z něhož také vymačkejte šťávu. Nakonec přidejte na drobné kousky nakrájené máslo a špetku soli a uhněťte soudržné a nelepivé těsto.
Vypracované těsto vyklopte na pomoučněný vál a ještě chvíli pokračujte v hnětení, dokud nezíská pružnou texturu. Poté jej vložte do misky, zakryjte jej kusem přilnavé fólie a čistou utěrkou a nechte ho 40 minut kynout.
Vykynuté těsto vyklopte zpátky na pracovní plochu posypanou moukou, prsty jej rozprostřete do kulaté placky a válečkem ho vyválejte do tenkého, asi 5 mm silného obdélníku. Rádlem či kráječem na pizzu jej rozkrájejte na 20 malých čtverečků (4 řady po 5 čtvercích), do jejichž středu položte vypeckované švestky. Spojte protilehlé rohy, dobře je zamačkejte a vytvarujte kulatý balíček.
Buchty rozložte vedle sebe do plechu či kulaté formy vyložené pečicím papírem, povrch každé buchty potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte je péct do trouby předehřáté na teplotu 180 °C po dobu kolem 30 minut, odkud na povrchu krásně nezezlátnou.
Po dopečení povrch horkých buchet potřete rozpuštěným máslem, aby krásně zvláčněly, a nakonec je posypejte přes jemné sítko moučkovým cukrem. Nyní už stačí počkat, až buchty vychladnou, a můžete je podávat s šálkem dobrého čaje nebo kávy.
Videopostup krok za krokem