Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vláčný a jemný jogurtový piškot

4,1
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Vláčný a jemný jogurtový piškot - postup přípravy

Honí vás mlsná a chtěli byste si udělat radost domácím moučníkem? Potom vsaďte na dokonalý jogurtový piškot, který vás uchvátí svou jemnou, šťavnatou a vláčnou konzistencí. Přímo se rozplývá v ústech.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si v míse promíchejte vaječné žloutky spolu s bílým jogurtem, citronovou kůrou, kukuřičným škrobem, hladkou moukou a solí. V jiné misce si vyšlehejte do tuhého sněhu vaječné bílky spolu s citronovou šťávou a moučkovým cukrem.




Poté obě hmoty propojte, tj. do jogurtové směsi postupně zakomponujte i bílkový sníh. Vznikne vám tak nadýchané těstíčko.

Fáze pečení jogurtového piškotu

Připravené těsto následně nalijte do kulaté formy na koláč, kterou jste předtím vystlali pečícím papírem. Dále formu ponořte do plechu s trochou vody a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 30 minut při teplotě 150 °C. Poté ztlumte na 140 °C a dopékejte další půl hodinu. Před vyjmutím nechte piškot v troubě stát asi deset minut po dopečení.

Konzumace jogurtového piškotu

Hotový jogurtový piškot vyjměte z trouby, nechte zchladnout a před podáváním posypte dle libosti moučkovým cukrem. K porci moučníku se bude hodit například kopeček šlehačky anebo ovocná zavařenina či džem. Doplnit svou domácí dobrotu můžete i o čerstvé ovoce typu borůvky, jahody, banány, maliny a podobně. Přejeme vám dobrou chuť.

Jak jogurtový piškot vylepšit?

Pokud zatoužíte po ochucené variaci jogurtového moučníku, můžete do těsta přes pečením zakomponovat třeba kousky hořké čokolády, strouhaný kokos, kakaový prášek anebo nasekané sušené ovoce zvláčněné v tmavém rumu.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů