Kynuté máslové věnečky s mákem - postup přípravy
Z kynutého těsta jde připravit skvělé máslové pečivo sypané mákem. Speciálním, avšak jednoduchým způsobem se skládá, roluje a nakonec vytvaruje, což mu dodává zajímavou strukturu.
Ingredience
Na potření
Nalijte do mísy mléko, přidejte cukr, sůl a vejce a vše promíchejte. Pak přidejte droždí a zamíchejte. Do zadělávací mísy dejte 600 gramů mouky, nalijte na ni mléčnou směs a vymíchejte těsto. Poté přidejte zbylé 2 lžíce mouky a zapracujte je do těsta.
Poté těsto vyklopte na vál, přidejte 30 gramů změklého másla a zapracujte ho do něj. Nakonec do něj zapracujte i ocet. Vypracované těsto by mělo být hladké a nelepivé. Vymažte mísu olejem, dejte do ní těsto, přikryjte ho a nechte půl hodiny kynout.
Těsto vyklopte na vál a rukama vytvarujte necelý centimetr silnou čtvercovou placku. Tu celou potřete 40 gramy změklého másla. Těsto ve třetině z jedné a pak z druhé strany přeložte na sebe, pak z tohoto kusu vykrájejte asi 5 centimetrů silné pruhy. Konce těsta otáčejte v opačných směrech, aby se těsto zkroutilo, poté z něj vytvořte věneček a konce spojte (viz video).
Věnečky dejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte je a nechte 10 minut kynout. Poté je potřete žloutkem rozšlehaným s lžící mléka a posypejte je mákem. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte věnečky zhruba 30 minut.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.