Kynuté sezamové bulky plněné sýrem a bylinkovým tvarohem - postup přípravy
Nejspíš se všichni shodneme na tom, že domácí pečivo je vždycky nejlepší. Ať už po stránce kontroly jeho složení, tak po stránce chuti a v neposlední řadě také díky radosti z dobře vykonané vlastnoruční práce. Dnes vám představíme recept na domácí sezamové bulky, které jsou plněné buďto sýrem, anebo ochuceným tvarohem s petrželkou.
Těsto
Náplň
Tvarohová náplň
Na dokončení
Ohřejte vodu a mléko, aby byly teplé, nikoliv však horké. Vlijte obojí do misky, přidejte sůl a sušené droždí a metličkou prošlehejte, aby se vše rozpustilo. Přidejte 200 gramů bílého jogurtu a znovu promíchejte, abyste získali jednolitou směs. Nakonec do mísy vsypte hladkou mouku a nejlépe ručně začněte míchat a hníst, dokud nevytvoříte pevné, pružné, soudržné a nelepivé těsto. To zakryté utěrkou v míse nechte kynout na teplém místě 40 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a jemně ho rukama prohněťte. Zformujte z něho kouli a tu rozdělte na dvě části. Každou z nich zpracujte na váleček a ten rozdělte na dalších 5 kousků. Každý kousek těsta vytvarujte do kuličky, z ní vyválejte kulatou placku a potřete její povrch máslem. Přidejte obdélníček sýra a zabalte ho do uzlíčku (přehněte proti sobě směrem ke středu protilehlé boční strany a zbytek zatočte do roličky). Stejným způsobem zpracujte i zbytek těsta.
Pokud chcete použít tvarohovou náplň, vložte do hluboké mísy tvaroh, přidejte k němu jeden žloutek a nahrubo nasekané petrželové listy (tvrdé stonky odstraňte a raději si je schovejte na vývar). Tvarohovou náplň zabalte do bulek stejným způsobem jako kousek sýra.
V misce smíchejte med s vodou a do druhé vsypte sezamová semínka. Každou připravenou bulku namočte do roztoku medu, obalte v sezamu a položte na plech vystlaný pečicím papírem. Hotové bulky nožem na povrchu šikmo nařízněte dvěma až třemi řezy a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C péct 25 minut.