Kynuté skořicové šneky - postup přípravy
Skořicové šneky jsou vděčné sladké pečivo, kterým nepohrdnou děti ani dospělí. Podle receptu od paní Andy Chudobové nejsou složité na přípravu a chutnají jako z profesionální pekárny.
Ingredience
Mléko zahřejte tak, aby bylo vlažné, ale ne horké. Vsypte do něj instantní droždí a lžičku cukru, rozmíchejte a nechte směs stát na teplém místě asi 10 až 15 minut, dokud nezačne na hladině vznikat pěnivá čepice.
Do misky vyklepněte vajíčko, přisypejte k němu zbylý cukr a špetku soli a vše rozmíchejte dohladka. Přilijte vzešlý kvásek a promíchejte. Do směsi prosejte hladkou mouku a přidejte změklé sádlo nebo máslo. Zadělejte hladké a soudržné těsto, které zformujte do tvaru bochánku a nechte ho v zakryté míse v teple asi 1 hodinu kynout.
Z vykynutého těsta vyválejte velký obdélník, potřete ho rozpuštěným máslem, posypejte skořicí a cukrem a plát stočte do pevné rolády. Váleček rozkrájejte na asi 2 až 3 cm silné šneky, vyskládejte je na plech pokrytý pečicím papírem a nechte je pod utěrkou ještě 20 minut dokynout.
Vykynuté šneky posypejte skořicovým cukrem, plech vložte do trouby rozehřáté na teplotu 170 až 180 °C a pečte je dozlatova. Po dopečení nechte šneky zchladnout a podávejte.