Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Makový dort s vanilkovou náplní a čokoládovou polevou

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Makový dort s vanilkovou náplní a čokoládovou polevou - postup přípravy

Rozhlížíte se po receptu na originální a chutný koláč, kterým byste potěšili svou rodinu či kolegy z práce? Pak tento dort z makového těsta a vanilkové náplně rozhodně nesmíte minout. Je krásný na pohled a lahodný na ochutnání. Uvidíte, že nebudete stíhat rozdávat recepty.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Rozklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte elektrickým šlehačem do husté a pevné pěny. Do té pak opatrně vmíchejte cukr, mák, strouhaný kokos, lžičku vanilkové esence a dobře promíchejte. Ve vedlejší misce smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a důkladně promíchejte. Tuto směs pak rovněž vmíchejte do našlehaných vaječných bílků a nakonec přidejte pět polévkových lžic teplého mléka. Vařečkou dobře promíchejte do hladké konzistence.




Rozehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia a plech vyložte pečicím papírem. Připravené těsto pak vlijte do plechu, urovnejte jeho povrch do roviny a dejte péct po dobu kolem 20 minut.

Mezitím, co se těsto peče, si připravte vanilkovou náplň.

Žloutky metlou rozšlehejte v misce spolu s cukrem, vanilkovým cukrem a vanilkovou esencí. Když se cukry ve žloutcích rozpustí, přilijte do směsi mléko, znovu dobře zamíchejte a výslednou směs přelijte do malého kastrůlku. Ten postavte na kamna a na mírném ohni přiveďte za stálého míchání k varu. Když začne směs vřít, odstavte ji z kamen a přidejte k ní 250 gramů másla. Míchejte tak dlouho, až se máslo rozpustí.

Když se korpus dopeče, nechte ho úplně vychladnout a pak jej podélně překrojte na dva tenké pláty. Důležité je, aby nebyly teplé, mohly by se během krájení rozpadnout. Jeden plát použijte jako základnu, pomažte jej vanilkovým krémem a zakryjte druhou těstovou plackou. Nakonec celý dort ozdobte čokoládovou polevou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů