Kynuté vrtule s vanilkovým krémem a čokoládou - postup přípravy
Sladké pečivo s vanilkovým krémem a čokoládovými kousky je neobyčejně lahodné. Jeho efektního tvaru dosáhnete jednoduchým trikem.
Na těsto
Na náplň
Na potření
Do rendlíku dejte vejce, cukr, vanilkový cukr a kukuřičný škrob. Vše promíchejte. Pak přilijte mléko a za stálého míchání vařte na sporáku, dokud krém nezhoustne. Ještě chvíli promíchávejte. Dejte do do mísy, přikryjte fólií a dejte vychladit do lednice.
Do zadělávací mísy dejte mouku, vanilkový cukr, cukr, sušené droždí a špetku soli a promíchejte. Pak přidejte olej, 1 žloutek a přilijte teplé mléko. Vše zpracujte do hladkého nelepivého těsta, ke konci si můžete pomoci i rukama, které jste si potřeli olejem. Těsto pak zakryjte fólií a nechte hodinu kynout.
Těsto vyklopte na pomoučnění vál a rozpulte. Z půlky pak vyválejte placku o tvaru čtverce asi 3 milimetry silnou. Poté ji namažte krémem od jedné strany až do dvou třetin celkové šířky. Na krém pak nasypejte trochu čokoládových peciček (nebo na kostičky nasekané čokolády). Nenamazanou třetinu těsta přeložte na namazanou a pak na ní přeložte poslední namazanou třetinu. Okraje těsta spojte a zlehka přitlačte.
Dva okraje, kde jsou spoje, odkrojte. Placku pak rozdělte na osminky. Každou vezměte, zatočte do vrtule a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte 20 minut kynout.
Mezitím si dejte předehřát troubu na 180 °C. V misce si rozšlehejte vejce s trochou mléka a potřete jím vršek vrtulí. Jakmile uplyne doba kynutí, dejte je péct na 25 minut. Po vychladnutí je posypejte moučkovým cukrem.