Kyselica s uzeným masem a klobásou - postup přípravy
Valašská kyselica je velmi sytá polévka, která vydá i za hlavní jídlo. Ta podle receptu paní Heleny Vítkové Zvonkové v sobě snoubí kysané zelí, uzené maso a lahodnou klobásu, celé polévce pak dodává jemnost zakysaná smetana.
Ingredience
Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci rozpusťte sádlo a cibuli na něm dozlatova osmahněte. Osmahnutou cibulku zasypte sladkou i pálivou mletou paprikou a lehce orestujte.
Z kysaného zelí slijte vodu a překrájejte jej nahrubo. Přidejte k restované cibuli a zalijte vývarem z uzeného masa, pomalu přivádějte k varu.
Uzené maso nakrájejte na kousky, klobásu na kolečka. Kolečka klobásy lehce opečte na pánvi. Veškeré maso pak přidejte do polévky.
Kořenovou zeleninu z vývaru nakrájejte na drobné kusy a vsypte do polévky. V případě, že do vývaru z uzeného masa zeleninu nedáváte, tento krok můžete vynechat.
Vařte dokud zelí není měkké. Poté vypněte plotnu, nechte zhruba 5 minut stát a následně vmíchejte kelímek zakysané smetany.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.