Lahodná domácí majonéza - postup přípravy
Rádi si dopřáváte k pokrmům porci majonézy na dochucení? Potom vsaďte na tu domácí, která je mnohem lahodnější než ta kupovaná. Také je o poznání zdravější, protože neobsahuje konzervační látky. Inspirujte se snadným a rychlým receptem.
Ingredience
Do vyšší nádoby či plastové odměrky vložte vaječné žloutky, citronovou šťávu, vodu, cukr, sůl, hořčici a suroviny promíchejte pomocí tyčového mixéru. Postupně do směsi přidávejte slunečnicový olej a pokračujte ve šlehání. Získat byste měli ve výsledku nadýchanou bílou hmotu hustější konzistence. Hotovou majonézu přeneste do uzavíratelné sklenice a uchovávejte na chladném místě, ideálně tedy v lednici.
Jak použít domácí majonézu + recept na chutné těsto
Domácí majonézu můžete konzumovat i odlišnými způsobu, nežli k masovým steakům či jiným pokrmům. Co ji třeba zakomponovat do kynutého těsta? Bude velmi vláčné a chutné. Zkuste třeba kynuté buchty díky tomuto jednoduchému receptu. Potřebovat budete následující suroviny:
- domácí majonéza: 100 ml
- vejce: 1 ks
- hladká mouka: ½ kg
- krupicový cukr: 80 g
- čerstvé droždí: 1 balení
- sůl: 1 špetka
- teplé mléko: 250 ml
- máslo: dle potřeby na potření těsta
Všechny ingredience kromě másla promíchejte a vytvořte vláčné a hladké těsto polotuhé konzistence. Pak jej nechte kynout na teplém místě asi dvě hodiny, a nakonec tvarujte buchty. Ty plňte dle libosti, čímkoliv jen chcete. Před pečením pomažte těsto rozpuštěným máslem. Doba v troubě: cca 30 min. při 170 °C. Hodí se například mák, švestková povidla, ovocný džem, tvaroh, ořechy apod. Takovou dobrotu si zamilujete!