Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečené makarony s mletým masem a sýrem

3,8
Komentáře Komentáře
čas vaření Vaření: 90 minut

Zapečené makarony s mletým masem a sýrem - postup přípravy

Zapečené těstoviny jsou skvělé. Když k nim přidáte mleté maso, sýr a lahodnou omáčku, získáte skvělý pokrm, který se neztratí u rodinného oběda ani večeře. Mimochodem, sice hovoříme o makaronech, nicméně použít můžete jakýkoliv libovolný druh těstovin. Pokaždé bude výsledek velmi chutný. Takže pokud nevíte, co budete vařit k dnešní večeři, níže vám přinášíme odpověď.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nalijte do hrnce vodu, přidejte 4 čajové lžičky soli a přiveďte k varu. Když začne bublat, nasypejte do ní těstoviny a uvařte je podle návodu tak, aby byly na skus spíše tvrdší, ale ne moc. Když jsou hotové, slijte přebytečnou vodu a přimíchejte k těstovinám 250 gramů strouhaného sýra a zalijte je smetanou. Všechno dobře promíchejte.




Oloupejte cibuli a česnek a obojí pokrájejte najemno. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou olivového oleje a vhoďte na ni cibuli s česnekem lehce orestovat. Když cibule zprůhlední, přidejte na pánev také mleté maso. Chvíli ho takto opékejte ze všech stran, aby získalo zlatavou barvu. Pak ho osolte, opepřete a přidejte tymián, promíchejte a přiklopte pokličkou. Oheň zmírněte na minimum a chvíli maso na kamnech takto duste.

Mezitím umyjte, osušte rajčata a pokrájejte je na čtvrtky. Když je maso lehce propečené, přidejte k němu pokrájená rajčata a znovu přiklopte pokličkou. Takto duste na mírném ohni 5 až 10 minut, až se rajčata úplně rozpadnou.

Dejte si předehřát troubu na 180 °C. Připravte si zapékací misku a vymažte ji máslem. Vložte na dno polovinu makaronů se sýrem a smetanou a na ni vložte vrstvu masa s rajčaty a zakryjte druhou polovinou makaronů. Vršek zasypejte zbylým strouhaným sýrem tak, abyste jej celý důkladně pokryli. Misku zakryjte alobalem nebo poklicí a vložte do trouby péct po dobu 20 minut. Pak odklopte víko nebo sejměte alobal a dopékejte dalších 10 minut, dokud sýr na povrchu krásně nezezlátne.

Pak vyndejte z trouby, nechte dobrotu chvíli vychladnout a s chutí podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů