Lahodné francouzské Éclairs s máslovým krémem - postup přípravy
Domácí zákusky se řadí mezi ten druh potravin, jejichž autorství více či méně podvědomě přičítáme velmi zkušeným až profesionálním kuchařům. My vám přinášíme návod na luxusní francouzské zákusky s elegantním názvem éclair z křehkého odpalovaného těsta, plněné lahodným máslovým krémem a zdobené lesklou čokoládovou polevou. Touto luxusní lahůdkou si mezi svými přáteli vysloužíte nálepku profi kuchaře.
Těsto
Náplň
Poleva
Do kastrůlku nalijte vodu, přidejte špetku soli a kousek másla. Obsah kastrůlku přiveďte k varu a za stálého míchání přisypávejte tenkým proužkem mouku. Ztlumte oheň na minimum a zadělejte těsto. Za stálého promíchávání vařte 2 až 3 minuty, pak zastavte oheň a nechte mírně zchladnout. Bude to trvat asi 10 až 15 minut.
Do hrnce k vychladlému těstu vyklepněte jedno vajíčko a důkladně promíchejte.
Připravte si plech, který vyložte pečicím papírem. Vložte těsto do zdobicího sáčku na pečivo a na plech vymáčkněte těsto přes vroubkovanou trysku o délce asi 3 až 5 centimetrů.
Takto připravené těsto dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 40 minut. Během pečení neotvírejte dvířka trouby. Po dopečení zákusků plech vyjměte a nechte vychladnout.
Připravte krém. Do hrnce nalijte mléko a postavte na kamna. Zahřejte jej, ale nepřiveďte k varu.
Do oddělené misky rozklepněte vajíčka a vyšlehejte je s cukrem. Přidejte k nim mouku a škrob a smíchejte do homogenní hmoty. Tuto směs pak přilijte tenkým pramínkem k horkému mléku za míchejte, dokud krém nezhoustne. Nakonec k němu přidejte máslo a smetanu, znovu dobře promíchejte, aby se složky rozpustily a promísily a odstavte z kamen.
Než krém vychladne, připravte ještě čokoládovou polevu.
V malém kastrůlku roztavte na mírném ohni máslo, přidejte k němu smetanu, cukr a kakaový prášek. Promíchejte do hladké a jednolité konzistence, zastavte oheň a nechte vychladnout.
Teď dohotovte zákusky.
Krém naplňte do zdobicích sáčků. Vezměte jednu upečenou tyčinku, ostrým nožem ji podélně přeřízněte a vnitřek vyplňte krémem ze sáčku. Takto zpracujte i ostatní kousky. Vyrovnejte je všechny na talíř a potřete je svrchu čokoládovou polevou. Nechte asi půl hodiny až hodinu v lednici vychladnout, aby zákusky ztuhly a podávejte.