Lahodný banánový koláč - postup přípravy
Pokud milujete banány, bude vám tento vláčný banánový koláč zcela jistě chutnat. Jeho příprava není nijak složitá. Zákuskem potěšíte nejen sebe, ale například i návštěvu, která si po ochutnání určitě vyžádá recept. Pusťte se směle do přípravy této dobroty.
Ingredience
V první fázi si připravte těsto. Oddělte si u vajíček bílky od žloutků. Ty smíchejte v míse moučkovým cukrem a přidejte také změklé máslo a prosátou hladkou mouku. Ze surovin vypracujte homogenní hladké těsto, které se nebude lepit. Zabalte ho pak do potravinové fólie a dejte asi na čtvrt hodiny do lednice chladit. Mezitím si oloupejte banány a nakrájejte je na kolečka. K ruce si vezměte zapékací misku, nebo menší plech a vymažte jej máslem, či olejem. Vychlazené těsto následně rukama rozprostřete po celém dnu, vytvořte i okraje. V další fázi si v hrníčku smíchejte půlku sklenice moučkového cukru se zakysanou smetanou. Banánová kolečka pak rozprostřete na těsto, zalijte smetanovou omáčkou s cukrem a dejte zapékat do trouby na dvacet minut při 180 stupních Celsia.
Než se koláč upeče, vyšlehejte si bílky do sněhu a ochuťte je moučkovým cukrem dle chuti. Po uplynutí doby pečení dezert vyjměte z trouby, ozdobte bílkovým krémem na povrchu a dejte ještě dopéct na dvě až tři minuty. Povrch bílkového sněhu lze posypat před dopečením i mletými oříšky, nebo kokosem. Koláč podávejte vychlazený s šálkem dobré kávy, kakaa, nebo čaje. Hodit se k němu bude i kopeček šlehačky, nebo vanilkové zmrzliny. Jen tedy jen na vás, jak si tento skvostný dezert dopřejete.