Lahodný mandarinkový koláč - postup přípravy
Citrusy obecně zákusky velmi osvěží a dodají jim na lehkosti. Tento koláč tyto parametry přesně splňuje a chuťově je naprosto dokonalý. Jeho příprava není nijak složitá a zdlouhavá. Během několika málo minut vykouzlíte skvělý dezert, který osloví celou vaši rodinu, nebo třeba přátele na návštěvě.
Ingredience
Nejprve si pečlivě oloupejte mandarinky a překrojte je podélně na dvě poloviny. Pokud mají semínka, tak je odstraňte.
Následně si v hlubší míse smíchejte vejce s krupicovým cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, přidejte špetku soli. Posléze vlijte do směsi i mléko a rozpuštěné máslo a suroviny metličkou dobře propojte.
Nakonec vsypte do mísy i prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem a vypracujte hladké a polotekuté těsto. K ruce si v další fázi vezměte pánev, do které vsypte cukr a vytvořte na mírném plamenu tekutý karamel.
Ten vlijte do těsta a promíchejte. Do kulaté dortové formy vystlané pečícím papírem vyskládejte poloviny mandarinek, seřízlou plochou směrem dolů. Na ovoce nalijte připravené těsto a dejte do trouby péct na 35 až 40 minut při 180 stupních Celsia.
V posledních deseti minutách můžete teplotu trochu snížit.
Upečený koláč můžete posypat například mletou skořicí, ozdobit snítkou máty a podávat s vanilkovou zmrzlinou. Skvěle porci osvěží i zakysaná smetana, nebo šlehačka. Přejeme dobrou chuť.