Lepenice jako od babičky - postup přípravy
Lepenice, lepenec nebo třeba kočičák, to jsou všechno lidové názvy pro vařené brambory s dušeným zelím, které vařily už prababičky prababiček. Vyzkoušejte osvědčený recept na ni od paní Marie Audrlické.
Ingredience
Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. V hrnci rozehřejte trochu sádla nebo rostlinného oleje a osmahněte na něm cibulku dozlatova. Přidejte nahrubo nastrouhané jablko (nemusí být, ale zelí báječně dochutí), slité, okapané a pokrájené zelí, směs jemně oslaďte, podlijte trochou vody a pod pokličkou duste doměkka.
Oloupejte brambory, nakrájejte je na menší kostky a v osolené vodě je uvařte úplně doměkka. Po dovaření je slijte a přidejte je k uvařenému zelí. Směs promíchejte a brambory případně rozšťouchejte. Lepenici podávejte omaštěnou škvarky či sádlem, případně s osmaženou cibulkou buďto samotnou, nebo jako přílohu k masu, karbanátkům nebo třeba prejtu.