Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lepenice jako od babičky

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Lepenice jako od babičky - postup přípravy

Lepenice, lepenec nebo třeba kočičák, to jsou všechno lidové názvy pro vařené brambory s dušeným zelím, které vařily už prababičky prababiček. Vyzkoušejte osvědčený recept na ni od paní Marie Audrlické.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. V hrnci rozehřejte trochu sádla nebo rostlinného oleje a osmahněte na něm cibulku dozlatova. Přidejte nahrubo nastrouhané jablko (nemusí být, ale zelí báječně dochutí), slité, okapané a pokrájené zelí, směs jemně oslaďte, podlijte trochou vody a pod pokličkou duste doměkka.

2. KROK

Oloupejte brambory, nakrájejte je na menší kostky a v osolené vodě je uvařte úplně doměkka. Po dovaření je slijte a přidejte je k uvařenému zelí. Směs promíchejte a brambory případně rozšťouchejte. Lepenici podávejte omaštěnou škvarky či sádlem, případně s osmaženou cibulkou buďto samotnou, nebo jako přílohu k masu, karbanátkům nebo třeba prejtu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů