Levné tvarohové šátečky - postup přípravy
I když peněz není nazbyt, nemusíme se vzdát dobrot ve svém jídelníčku. Tyto tvarohové šátečky vyhlížejí i chutnají báječně a v obchodě by stály nemalý peníz, doma si je však zvládnete upéct během pár chvil a s minimálními náklady.
Ingredience
Na náplň
Na dohotovení
Do mísy nalijte teplé mléko, přisypejte cukr a instantní droždí a dobře promíchejte, aby se přísady spojily. Přilijte rozpuštěné máslo a přes sítko prosejte hladkou mouku. Do směsi přidejte také vanilkovou esenci či vanilkový cukr a čajovou lžičku soli. Zadělejte pružné a nelepivé těsto, které vložte do mísy, zakryjte ji víkem nebo utěrkou a nechte 1,5 hodiny kynout.
Po vykynutí z těsta vymačkejte vzduchové bubliny, na pracovní ploše posypané trochou mouky ho rukama trochu prohněťte a rozdělte ho na 9 stejně velkých dílů. Z každého z nich utvořte kouli, vyrovnejte je vedle sebe na tácek, zakryjte je utěrkou a nechte dalších 15 minut nakynout.
Mezitím připravte tvarohovou náplň. Tvaroh smíchejte s cukrem a přidejte jeden vaječný bílek. Žloutek si schovejte stranou. Tvarohovou směs promíchejte do hladké a krémové směsi.
Každou nakynutou kouličku rukama rozprostřete na tenčí placku. Doprostřed vložte trochu tvarohové náplně a do těsta ji uzavřete tak, že spojíte dva a dva protilehlé rohy. Tím utvoříte typický tvar šátečku. Tímto způsobem zpracujte všechny díly těsta i náplně.
Hotové šátečky vyskládejte vedle sebe na plech pokrytý pečicím papírem, zakryjte je znovu utěrkou a nechte dalších 20 minut dokynout. Odložený vaječný žloutek rozšlehejte spolu s jednou polévkovou lžící vody a touto směsí potřete povrch každého šátečku. Plech vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C a nechte šátečky péct asi 20 až 25 minut.