Linecké hvězdičky s marmeládou - postup přípravy
Kdo by neznal proslulé linecké cukroví. V českých domácnostech se peče už od nepaměti. V každé rodině se však předává trochu jiný recept. Jeden dává do těsta rum, druhý nikoliv, ale výsledek je vždy dokonalý. Upečte si podle tohoto jednoduchého tradičního receptu linecké hvězdičky, které udělají na sváteční tabuli skutečnou parádu.
Ingredience
Do mísy si prosejte přes jemné sítko hladkou mouku, pak přisypte moučkový cukr, vložte kousky změklého másla, vaječné žloutky, balíček vanilkového cukru a vypracujte rukama hladké a nelepivé těsto. To zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice vychladnout (alespoň na 1 až 2 hodiny).
Po uplynutí doby vyjměte těsto z lednice a vyválejte ho na vále posypaném moučkovým cukrem. Plát by měl být vysoký zhruba 3 až 4 milimetry. K ruce si pak vezměte vykrajovátko na linecké hvězdičky a z těsta tvořte polotovary oblíbeného cukroví. Ty následně vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem a dejte péct do trouby na 170 °C po dobu deseti minut.
Až se cukroví upeče, vyjměte jej z trouby a nechte zcela vychladnout. Posléze jednotlivé kousky pomažte rybízovou marmeládou a slepujte.
Výsledné hvězdičky můžete ještě na závěr posypat moučkovým cukrem, případně lze polévat i čokoládovou polevou. Linecké cukroví uskladněte v krabici a umístěte na suché a chladné místo. Dobré je péct tento druh už dva až tři týdny před svátky, aby těsto dokonale změklo.