Lišky na smetaně s domácím knedlíkem - postup přípravy
Sladkokyselá smetanová omáčka s liškami je obrovské lákadlo pro všechny milovníky hub. Pokud jste natrefili na slušný houbový úlovek, připravte si tuto laskominu podle receptu od paní Romany Važanské.
Lišky na smetaně
Domácí knedlík
Rozehřejte kousek másla a nechte na něm zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte očištěné lišky (ty větší překrojte napůl) a orestujte je dozlatova. Osolte je a opepřete, přidejte trochu drceného kmínu a přelijte je 150 ml zeleninového vývaru nebo vody. Přidejte bobkové listy a nechte vše asi 3 minuty povařit.
Ve smetaně rozmíchejte dohladka mouku a tuto záklechtku vlijte do hrnce k liškám. Důkladně promíchejte a omáčku znovu přiveďte k varu. Nechte ji vařit asi 10 minut, aby se mouka zavařila a houby změkly. Hotovou omáčku dochuťte cukrem a citrónovou šťávou. Omáčka by měla být sladkokyselá a houby uvařené tak akorát na skus.
Pro přípravu knedlíků prosejte do mísy polohrubou mouku a promíchejte ji se solí. Doprostřed vytvořte důlek, vsypte do něj droždí a zalijte ho trochou vlažného mléka. Promíchejte a počkejte 5 minut, dokud se na hladině nezačne tvořit pěna.
Ve zbylém mléce rozkvedlejte vajíčko a směs vlijte do mísy s moukou a kváskem. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které nechte asi 1 hodinu vykynout. Poté těsto propracujte rukama na pomoučněném válu. Rozdělte ho na 4 díly, zformujte z nich bochánky či šišky a nechte je ještě chvilku pod utěrkou nakynout.
Knedlíky nechte vařit v páře asi 20 minut. Po vytažení je na několika místech propíchejte vidličkou či špejlí, aby unikla horká pára, nakrájejte je na plátky a podávejte spolu s liškovou omáčkou.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.