Makový koláč „Makovec“ s hřebíčkem - postup přípravy
Makovec podle receptu paní Romany Važanské je nadýchaný, sladký a díky přidanému hřebíčku má originální chuť. Potěšte své hosty dezertem vhodným ke kávě i čaji.
Ingredience
Do formy
V míse smíchejte cukr, vanilkový cukr a vaječné žloutky. Směs třete 20 minut.
Poznámka: Vaječné žloutky přidávejte do směsi postupně, aby se ingredience lépe propojily.
Do směsi poté přidejte citronovou kůru, hřebíček, mák a všechny ingredience důkladně promíchejte. Ve vedlejší míse vyšlehejte z vaječných bílků tuhý sníh, který do žloutkové směsi opatrně vmíchejte.
Poznámka: Citronovou kůru nastrouhejte z dobře omytého a chemicky neošetřeného citronu.
Nakonec přidejte hrubou mouku a vytvořte těsto, které vylijte do formy na pečení. Makovec pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20–25 minut.
Poznámka: Formu vymažte tukem a vysypte moukou, abyste z ní makovec po upečení snadno vyndali.
Tip: Zda je dezert upečený poznáte tak, že do něj píchnete špejlí. Pokud vytáhnete čistou špejli, máte hotovo. V případě, že se na špejli těsto zachytí, ještě chvíli pečte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.