Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sladký kynutý šnek plněný vanilkovým žloutkovým pudinkem

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Sladký kynutý šnek plněný vanilkovým žloutkovým pudinkem - postup přípravy

Lahodně sladké, vláčné a voňavé kynuté šneky s vanilkovou pudinkovou náplní vás ohromí. Jsou lepší než z profi pekárny a přitom jsou snadné a rychlé na výrobu. Zkuste je jednou a určitě si je zamilujete.

Ingredience pro:
6 porcí

Těsto

Pudink

Pomazání

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začněte přípravou pudinkové náplně.




Vyklepněte dvě vajíčka a oddělte bílky od žloutků.

Do kastrůlku nasypejte cukr, přidejte k němu dva vaječné žloutky, přisypejte vanilkový cukr a kukuřičný škrob a všechny ingredience metličkou smíchejte do hladké, jednolité a husté směsi.

Nakonec přilijte také mléko a směs v něm důkladně rozmíchejte. Kastrůlek postavte a kamna a vařte za stálého míchání tak dlouho, dokud směs nezhoustne do konzistence hustého pudinku. Ten přelijte do misky vyložené přilnavou potravinářskou fólií a vložte vychladit do ledničky.

Mezitím připravte těsto.

Do mísy nasypejte hladkou mouku, přidejte k ní krystalový a vanilkový cukr a také sušené droždí. Suché ingredience dobře promíchejte. Přilijte k nim 300 mililitrů teplého (ne však horkého!) mléka a bílky ze dvou vajíček. V mikrovlnné troubě nebo na kamnech rozpusťte 50 gramů másla a přilijte ho ke směsi. Vše pak řádně promíchejte lžící nebo vařečkou a zadělejte soudržné těsto.

Těsto hněťte rukama tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na ruce i na mísu. Pak ho vyklopte na vál a pokračujte v hnětení, dokud není úplně pružné a jemné. Hlubokou mísu vymažte olejem a vložte do ní těsto zformované do tvaru koule. Mísu zakryjte přilnavou fólií a nechte těsto asi 1 hodinu kynout na teplém místě.

Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučněný vál a rukama ho trochu propracujte. Pak ho vyválejte do velké a tenké obdélníkové placky.

Na placku vyklopte vychlazený pudink a rozetřete ho po celém povrchu těsta. Od širší strany začněte rolovat do pevné rolády a spoj pomocí prstů důkladně zamačkejte, aby se nerozlepovalo.

Kusem nitě rozkrájejte roládu na porce o šířce kolem 5 centimetrů. Vyskládejte je na plech pokrytý pečicím papírem, zakryjte fólií a nechte 20 minut vykynout.

Po vykynutí vezměte párátko a každý šnek uprostřed podélně zmáčkněte tak, aby se na povrchu vytvořil hluboký zářez.

V misce smíchejte vajíčko s dvěma lžícemi mléka a touto směsí potřete povrch všech šneků na plechu. Takto připravené vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte po dobu 30 až 35 minut.

Hotové šneky nechte vychladnout a zasypejte je moučkovým cukrem.

Dobrou chuť.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů