Makový a ořechový závin z margarínového těsta - postup přípravy
Těsto na makový či ořechový závin lze udělat místo s máslem či olejem i s margarínem. Do obou náplní je dobré dát trochu marmelády, bude pak vše krásně držet pohromadě.
Na těsto
Na makovou náplň
Na ořechovou náplň
Do zadělávací mísy dejte vejce, vlažné mléko, cukr, sůl, citronovou kůru a droždí a vše promíchejte. Pak přidejte změklý margarín a znovu promíchejte. Poté přidejte mouku a prášek do pečiva a vypracujte hladké nelepivé těsto. Rozdělte ho na dvě poloviny. Z každé na mírně pomoučněném válu vyválejte tenkou obdélníkovou placku, jejíž okraje zarovnejte kolečkem na pizzu.
Na ořechovou náplň vezměte mleté vlašské ořechy a přidejte k nim šťávu z 1 citronu, samozřejmě bez pecek. Přisypejte cukr, přidejte džem, trochu horkého mléka dle potřeby a promíchejte. Na makovou náplň vezměte mletý mák, přidejte cukr, vanilkový cukr, džem a trochu horkého mléka dle potřeby. Dobře promíchejte.
Každou náplň naneste na jednu placku a tu poté stočte do závinu. Poté oba záviny dejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem se lžící mléka, vložte plech do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte záviny zhruba 30 až 35 minut.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.