Mandlové rohlíčky - postup přípravy
Kdo by neměl rád klasické vánoční rohlíčky. A když jsou mandlové, jsou ještě lehčí a křehčí. Přinášíme vám snadný recept na ty nejlepší mandlové rohlíčky, které jste kdy ochutnali. Jsou jemné, křehké a neuvěřitelně voňavé. Budete si je ale muset chránit, jinak do Vánoc zaručeně nevydrží!
Ingredience
Do mísy prosejte přes síto hladkou mouku a moučkový cukr, abyste je zbavili případných hrudek. Přidejte k nim dva balíčky vanilkového cukru, přisypejte namleté mandle a z jednoho chemicky neošetřeného bio citrónu ostrouhejte do těsta veškerou žlutou kůru. Dejte pozor, abyste nepřistrouhali také bílou část slupky, ta je totiž hořká a cukroví by vám to mohlo úplně pokazit.
Všechny suché přísady důkladně promíchejte. Pak k nim přidejte pět vaječných žloutků a změklé máslo a rukama vypracujte nejprve sypké a ve druhé fázi hladké a soudržné jednolité těsto. To zabalte do potravinářské fólie a vložte do lednice nejméně na dvě hodiny, nejlépe však přes noc, odpočinout.
Druhý den těsto vyndejte z lednice, znovu lehce rukama propracujte a tvořte z něho válečky o délce kolem 3 cm, které lehce zahněte do tvaru rohlíčku. Plech na pečení potáhněte pečicím papírem a hotové rohlíčky na něj vyskládejte v menších vzájemných rozestupech. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte po dobu kolem 10 minut. Rohlíčky by během pečení měly jen lehce zezlátnout zespodu.
Po dopečení nechte cukroví vychladnout a opatrně je obalte v jemně rozemletém vanilkovém cukru. Dejte pozor, po dopečení jsou rohlíčky velice křehké a velmi snadno se vám během manipulace zlomí.