Marinády na kuře z 5 světových kuchyní - postup přípravy
Pomalu přichází sezóna letních grilovaček a zahradních party. Pokud chcete své hosty ohromit lahodně marinovaným masem, případně si doma připravit speciality zahraniční kuchyně, inspirujte se pěti tipy na skvělé marinády, které se hodí na kuřecí, ale i hovězí, vepřové či rybí maso nebo třeba tofu.
Americká BBQ grilovací marináda
Mexická marináda s tequillou a limetkou
Italská citrónová marináda s bylinkami
Japonská marináda Teriyaki Chicken s ananasem
Indická kokosová marináda s kari
BBQ grilovací marináda
Pravé americké grilování se v žádném případě neobejde bez klasické BBQ omáčky a marinády.
Smíchejte kečup, hořčici, uzenou papriku, hnědý cukr, najemno nasekané stroužky česneku a vše zalijte jablečným octem, worcesterovou a sójovou omáčkou. Všechny přísady důkladně prošlehejte metličkou dohladka.
Tato marináda vystačí na dvě kuřecí prsíčka, která uzavřete spolu s marinádou do zipovacího sáčku a nechte marinovat alespoň 3 hodiny (lépe ale přes noc), a dále použijte, jak jste zvyklí. Pokud chcete, maso v marinádě můžete až na jeden měsíc zamrazit. To platí i o ostatních druzích marinád.
Mexická marináda s tequillou a limetkou
Co by bylo Mexiko bez tequilly! Maso v této marinádě voní kulturou zdejších indiánů.
Do misky vložte římský kmín, chilli, mexické oregano a sůl a všechny suché přísady dobře promíchejte. Přidejte na kostičky nakrájený česnek, přilijte olivový olej a tequillu. Pokud ji nemáte rádi, můžete ji z receptu vynechat, aniž by tím nějak výrazně utrpěla výsledná chuť. V tom případě ale nezapomeňte navýšit množství limetkové šťávy
S hotovou marinádou nakládejte stejným způsobem, jaký popisujeme u receptu na BBQ marinádu.
Italská citrónová marináda s bylinkami
Itálie je typická olivovým olejem a čerstvými bylinkami. A taková je i tato marináda.
Jemně nasekaný česnek, rozmarýn a petrželku vsypte do misky, přidejte k nim sůl, citronovou šťávu a olivový olej a vše lehce promíchejte. Použijte ji na naložení kuřete do jakéhokoliv italského receptu.
Japonská marináda Teriyaki Chicken s ananasem
Klasický světově japonský pokrm Teriyaki Chicken má nezaměnitelnou chuť, kterou zde propojíme se svěžím závanem z Hawaiských ostrovů.
Zázvorový kořen oloupejte ze slupky a nastrouhejte ho najemno do misky. Přidejte k němu hnědý cukr, mletou skořici, jemně nasekaný česnek, čerstvě mletý pepř, a vše zalijte medem, ananasovou šťávou a sójovou omáčkou. Marinádu dobře promíchejte a nalijte ji do uzavíratelného sáčku s kuřecím nebo jiným masem.
Indická kokosová marináda s kari
Tajemství lahodné chuti legendárního indického pokrmu s anglickým názvem Curry Chicken neboli kuře na kari teď leží přímo před vámi.
Smíchejte v misce kari, mletý koriandr, římský kmín, sůl, jemně nasekaný česnek, nať zelené cibulky a koriandru a vše zalijte limetkovou šťávou a kokosovým mlékem. Promíchejte a marináda je hotová.