Marinovaná krkovice se sýrem a pečenými brambory - postup přípravy
Vepřová krkovička je báječný kousek masa, je krásně vláčná a šťavnatá, ale prorostlá je tak akorát. Skvěle se proto hodí na různé plátky, jako třeba ten se sýrem podle receptu od paní Ladislavy Šatavové.
Ingredience
Krkovici nakrájejte na plátky a vložte ji do hluboké misky. Připravte marinádu tak, že smícháte olej, sůl, pepř, sušený česnek, sladkou papriku, drcený kmín a k tomu snítky čerstvého tymiánu, rozmarýnu a lístek šalvěje. Přilijte trochu piva a vše dobře promíchejte. Tuto marinádu nalijte do mísy s plátky krkovice a dobře promíchejte, aby se všechny části masa dostaly do styku s kořenicí směsí. Misku s masem zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a vložte ji do lednice marinovat do druhého dne.
Na druhý den oloupejte brambory, rozkrojte je na poloviny, případně na čtvrtiny, pokud jsou příliš velké, a vyskládejte je do pekáče. Postříkejte je olejem ve spreji, posypejte solí, kmínem a grilovacím kořením a vložte je do trouby rozehřáté na 180 °C. Mezitím maso opečte na rozpálené pánvi z obou stran, cca 5 minut z každé. Když jsou brambory téměř hotové, přidejte k nim maso a společně pečte 10 minut. Poté na každý plátek masa položte plátek sýra a vraťte zpátky do trouby na dalších 10 minut.
Upečené brambory s masem ihned servírujte, přelijte je šťávou z pekáčku a doplňte čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem.